piątek, 29 marca 2013

DORSZ SMAŻONY sauté

dorsz soute
dorsz smażony

Dorsz smażony sauté czyli bez panierki, oprószony tylko solą i pieprzem. Dzięki czemu jest lekki i niskokaloryczny a przede wszystkim zdrowy. Dorsz zawiera bardzo dużo selenu oraz białka. Bogaty w kwasy omega-3 (poprawiają pamięć i zapobiegają chorobom serca, zaś u dzieci wspomagają prawidłowy rozwój umysłowy i ruchowy) oraz omega-6 (wpływają na dobrą pracę nerek i wątroby, zapobiegają zakażeniom i obniżają poziom cholesterolu), witaminy grupy B oraz A, E, D, wapń, fosfor i dużą ilość jodu. To właśnie powody dla których warto jeść dorsza (i ogólnie ryby) bo walorów smakowych chyba nie muszę zachwalać?:) Warto rozważyć kupowanie świeżych ryb, ponieważ mrożone zawierają czasami nawet 30-40% glazury, więc po przeliczeniu cenowo wychodzą właściwie podobnie.

DORSZ SMAŻONY

SURÓWKA Z PORA

surówka do ryby
surówka z pora


Surówka z pora świetnie pasująca do ryby smażonej lub dań mięsnych. U mnie dziś w zestawie ze smażonym dorszem i ryżem. Jabłko i marchewka świetnie łagodzą dość ostry smak pora. Zdrowa i lekka (dzięki jogurtowi), dobrze komponująca się z rybą. 

SURÓWKA Z PORA


środa, 27 marca 2013

SMAŻONY ŁOSOŚ

łosoś przepis
łosoś smażony

Łosoś smażony to moja ulubiona ryba (na równi z flądrą i wiele osób się z tego śmieje:). Złoto- różowy, soczysty, z chrupiącą skórką. Mniam! Kolejna wymagająca minimum wysiłku potrawa. Przepis banalny i właściwie nie może się nie udać- chyba, że za długo przetrzymamy rybę na pateln,i wtedy mięso się zbytnio wysuszy. Smażonego łososia można podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami oraz różnymi surówkami. Dziś wersja z młodymi ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach i szpinakiem smażonym na maśle.

ŁOSOŚ SMAŻONY


Składniki:
  • 150g świeżego fileta z łososia ze skórą/ na porcję
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Łososia podzielić na porcje po ok 150g na osobę. Oprószyć solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Na patelni rozgrzać oliwę (lub masło z odrobiną oliwy). Położyć rybę skórą do dołu- smażyć w zależności od grubości ok 3-4min, aż mniej więcej do połowy wysokości zmieni kolor na białawy- obrócić na 2 stronę i również smażyć ok 3-4min. Nie polecam podgrzewania ponieważ straci cała soczystość.

SMACZNEGO!

łosoś przepis


wtorek, 26 marca 2013

SZYBKA SAŁATKA z kurczakiem, mozzarellą i rzeżuchą

sałatka rzeżucha
sałatka z kurczakiem, mozzarellą i rzeżuchą

Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i rzeżuchą- szybka, smaczna i lekka. Dobra na kolację czy obiad- zwłaszcza upalnym latem- za którym już mocno tęsknię... Bo niestety na razie nadal mamy "piękną zimę tej wiosny":) Ponieważ nie każdy lubi rzeżuchę, polecam posypywanie już bezpośrednio na talerzu.

SAŁATKA z kurczakiem, mozzarellą i rzeżuchą


poniedziałek, 25 marca 2013

SPAGHETTI ALLA CARBONARA

spaghetti carbonara na dokładkę
spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara- oryginalny włoski przepis. Ogólnie chyba wszystkie włoskie makarony są bardzo szybkie w przygotowaniu- bo zrobienie tego zajmuje jakieś 20 minut. Włosi traktują makaron jako pierwsze danie- (taka nasza zupa:) czyli primi piatti. Spaghetti alla carbonara jest delikatne i kremowe, ale z mocno wyczuwalnym smakiem boczku i sera. Można dodać do niego jeszcze trochę natki pietruszki, a w niektórych regionach  zamiast cebuli dodawany jest drobno posiekany ząbek czosnku. Całość oprószona świeżo mielonym, czarnym lub kolorowym pieprzem- wygląda bardzo apetycznie i smakuje świetnie. Zachęcam do wypróbowania!

SPAGHETTI ALLA CARBONARA


sobota, 23 marca 2013

KURCZAK ZE SZPINAKIEM orientalnie

szpinak
orientalny kurczak ze szpinakiem



Kolejny szpinakowy dzień:) Kurczak ze szpinakiem przyprawiony dość orientalnie. Nietypowy, ciekawy smak to powód dla którego będę do tej potrawy na pewno wracać. Dodatkowo to ekspresowe danie powstające w kilkanaście minut. Szpinak jest przygotowywany tak samo jak ten stanowiący dodatek np. do ryby. Polecam wszystkim zabieganym!

KURCZAK ZE SZPINAKIEM orientalnie


Składniki:

  • 300g piersi z kurczaka
  • 100g świeżego szpinaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W misce wymieszać: łyżkę oleju z sosem sojowym, papryką, curry, ziołami i szczyptą pieprzu. Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski- dokładnie wymieszać z marynatą. Patelnię rozgrzać i wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć ok 8min na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. W między czasie przygotować szpinak: przebrać i umyć. W rondelku roztopić masło z łyżeczką oleju (zapobiegnie przypaleniu masła). Dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz gałkę. Smażyć minutę cały czas mieszając. Wrzucić szpinak. Smażyć 3-4 minuty, lekko posolić i smażyć jeszcze minutkę. Wszystko razem połączyć i przesmażyć jeszcze minutę aby połączyły się smaki kurczaka i szpinaku. Najbardziej pasuje do ryżu lub do pieczywa.

SMACZNEGO!

piątek, 22 marca 2013

SZPINAK na maśle z czosnkiem

szpinak z masłem na dokładkę
szpinak na maśle z czosnkiem

Szpinak na maśle z czosnkiem i gałką muszkatołową! Mniam:) świeży szpinak moment podsmażany, bardzo wyrazisty w smaku z mocno wyczuwalnym czosnkiem. Samo zdrowie! Szpinak zawiera bardzo dużo żelaza i witaminy C a także przeciwutleniacze, zaś zgnieciony czosnek wydziela alicin, który wg badań działa silniej niż penicylina. Świetny jako dodatek do mięs i ryb- zwłaszcza łososia. Dziś, choć wstyd się przyznać, po raz pierwszy robiłam  szpinak świeży. Zawsze używałam mrożonek i naprawdę różnica w smaku jest bardzo duża. Należy tylko uważać, bo niesamowicie zmniejsza swoją objętość, jako dodatek do mięsa trzeba liczyć 100g/os. Polecam wypróbowanie poniższego przepisu- nic trudnego, przyrządzenie zajmuje 5min, naprawdę warto. 


SZPINAK NA MAŚLE Z CZOSNKIEM

środa, 20 marca 2013

KREM Z BROKUŁÓW z serkiem topionym

zupa krem z brokułów
krem z brokułów z serkiem topionym

Zupa krem z brokułów z serkiem topionym- pożywna zupa, wymagająca minimum wysiłku w przygotowaniu. Na bardzo podobnej zasadzie przygotowuję również krem z kalafiora lub pieczarek. Do tej zupy nie trzeba dodawać już grzanek ani groszku ptysiowego, choć oczywiście można. Gdybyśmy chcieli otrzymać zupę idealnie zieloną, marchewkę należy gotować w całości i zmniejszyć ilość ziemniaków. Wracając do brokułów- niewiele osób wie, że brokuł to odmiana kapusty:) Zawiera dużo witaminy A, zaś pod względem witaminy C przewyższa owoce cytrusowe. W jego składzie znajdziemy również wapń, fosfor, magnez oraz żelazo.

ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z SERKIEM TOPIONYM


CHIŃSZCZYZNA po prostu:)

kurczak po chińsku
chińszczyzna
Chińszczyzna, czy też po prostu kurczak z warzywami- jak zwał, tak zwał:) Dla mnie ważne, aby było smacznie, szybko oraz zdrowo. I nie będę czarować, że kroję marchewkę, bambusa itd. w równiutkie słupki, bo nie kroję:) Zwykle używam gotowej mieszanki chińskiej, polecam taką z Lidla- zawiera 10% grzybów Mun oraz 10% bambusa i jest niedroga. Do tego mięso (kurczak/indyk lub wieprzowina), trochę pieczarek, ewentualnie papryka, przyprawy i koniecznie sos sojowy. I gotowe.

CHIŃSZCZYZNA PO PROSTU

poniedziałek, 18 marca 2013

BIAŁA KIEŁBASA duszona w piwie

biała kiełbasa wialkanoc
biała kiełbasa duszona w piwie

Biała kiełbasa duszona w piwie- świetny przepis na urozmaicenie wielkanocnego śniadania lub obiadu.  Nie jadałam białej kiełbasy, aż do ubiegłorocznych świąt, kiedy zrobiłam kiełbasę duszoną w białym winie:) Była bardzo smaczna i pewnie to powtórzę.Wczoraj wieczorem oglądałam program kulinarny "Jakubiak w sezonie" i jak się okazuje nie ma w Polsce jednej  receptury na tradycyjną białą kiełbasę. Jest ona robiona w różny sposób, ale składa się mniej więcej z: 40% mięsa chudego (np. szynka lub łopatka), 40% mięsa tłustego (np. boczek, podgardle), 10% mięsa wołowego, 10% wody oraz przypraw jak: majeranek, sól, pieprz, czosnek, mielona gorczyca. W tym samym programie podany został przepis na białą kiełbasę duszoną w piwie. Stwierdziłam, że go wypróbuję, bo akurat miałam kiełbaski w domu. Od siebie dorzuciłam trochę cukru, ponieważ była za ostra.

BIAŁA KIEŁBASA DUSZONA W PIWIE

niedziela, 17 marca 2013

MAKARON Z CUKINIĄ po włosku

kuchnia włoska
makaron z cukinią
Pasta con le zucchine- makaron z cukinią i parmezanem- oryginalne włoskie danie. Idealne, gdy ktoś szuka pomysłu na obiad w 20min, bo przygotowanie trwa właściwie tyle, co zagotowanie wody i gotowanie makaronu:) Świetne zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację przy świecach! Przepis wypróbowany i przywieziony z Włoch. Szybki i prosty. Danie można urozmaicić dodając podsmażone krewetki, pomidory lub boczek. Niezbędny jest dobry, wyrazisty ser: parmezan lub grana padano. Bez problemu do kupienia np. w Lidlu w 2 wersjach: tarty lub w kawałku. Osobiście polecam ten w kawałku, 200g grana padano kosztuje ok 14zł, ale można go wykorzystać przez następne 2-3 miesiące. Ten starty w 5 dni od napoczęcia opakowania- co oznacza, że trzeba zaplanować typowo włoski tydzień, chyba że macie dużą rodzinkę:) 

MAKARON Z CUKINIĄ PO WŁOSKU

CEBULA FASZEROWANA BOCZKIEM

cebula faszerowana
cebula faszerowana boczkiem

Cebulę faszerowaną można jeść samodzielnie, lub może posłużyć jako dodatek do innych dań (raczej mięsnych). Ten przepis znalazłam kiedyś w książeczce, kupionej kiedyś za kilka złotych w kiosku, z przepisami na dania bożonarodzeniowe. Ponieważ sama jadłam dziś śniadanie postanowiłam przetestować. Testy wypadły pomyślnie:) środki z cebuli można wykorzystać np. do makaronu z cukinią, który będę robić dziś na obiad.

CEBULA FASZEROWANA BOCZKIEM

sobota, 16 marca 2013

JAJECZNICA Z CUKINIĄ po włosku

jajecznica z cukinią po włosku
jajecznica z cukinią po włosku

Nie ma to jak sobotnie śniadanie w południe:) I tym razem wcale nie dlatego, że własnie wstałam (bo jak na sobotę dziś rozpoczęłam dzień prawie o świcie, czyli po 8:00) tylko czekałam, aż upieką mi się domowe bułeczki pszenne. Będąc wczoraj na zakupach zobaczyłam małe cukinie i od razu wiedziałam co dziś będę jeść! Jajecznica z cukinią. Danie włoskie i jedzone przeze mnie pierwszy raz we Włoszech 3 lata temu, kiedy pierwszy raz tam pojechaliśmy i poznaliśmy przyszłego szwagra mojego również przyszłego męża:D. Danilo dzień po przyjeździe przygotował nam na śniadanie właśnie tą jajecznicę. Pyszną, wyglądającą świetnie i smakującą rewelacyjnie. Zresztą, co będę pisać i zachwalać, spróbujcie sami!

JAJECZNICA PO WŁOSKU Z CUKINIĄ


BUŁKI PSZENNE z dynią

bułki pszenne z dynią
bułki pszenne z dynią

Bułeczki pszenne- pachnące, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Stwierdzam, że nic tak pięknie nie pachnie w domu jak pieczone w piekarniku pieczywo:) Żadne ciasto tego nie przebije! Zaraziłam się od sąsiadki Asi, która kiedyś w środku nocy przyniosła mi świeżo upieczone bułeczki razowe na zakwasie. Postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu i pierwszy wybór padł właśnie na bułki pszenne. Wyszły super, dynię można zastąpić np. słonecznikiem lub kminkiem (to akurat przyprawa której nie znoszę:P).  Przepis jest swoistą składanką różnych przepisów.

BUŁKI PSZENNE z dynią


piątek, 15 marca 2013

SPAGHETTI BOLOGNESE czosnkowe

spaghetti po bolońsku
spaghetti bolognese
Spaghetti, rurki, świderki, kolanka, farfalle, tagliatelle...- MAKARONY. W każdej postaci. UWIELBIAM. Przez nie może lec w gruzach moja każda dieta (czasem na nich krótkotrwale bywam, a planuję być to chyba od co drugiego poniedziałku... oj, mam słabość do jedzenia:) ) Klasyk, zrobiony na lekko pikantnie- spaghetti bolognese w moim wydaniu, bez warzyw typu marchew czy seler: mięsne, aromatyczne, z mocno wyczuwalnym czosnkiem oprószone serem- najlepiej parmezanem. Hmmmm... nic dodac nic ująć!
Bardzo ważny jest wybór mięsa- polecam kupowanie w kawałku i zmielenie samodzielne lub poproszenie sprzedawcy- teraz w praktycznie każdym sklepie mają usługę mielenia:) Najlepsze jest mięso mieszane, wieprzowo- wołowe. Jeśli wybieramy samą wieprzowinę polecam szynkę lub łopatkę.


SPAGHETTI BOLOGNESE- sos boloński na 4-6 porcji 

czwartek, 14 marca 2013

RÓŻOWE BEZY KOKOSOWE

bezy z wiórkami kokosowymi
różowe bezy kokosowe

Słodkościom ciężko się oprzeć:) to takie ludzkie! Czasem, zwykle po pieczeniu ciasta zostają nam białka z którymi nie wiadomo co zrobić? 
Bezy: lekkie, słodkie, pyszne- kiedyś pieczone pół dnia, dziś można wcinać w 45 min po wyjęciu jajek:) Postanowiłam przetestować przepis na bezy kokosowe, wypróbowane u cioci, trochę inne niż te zwyczajne. Różowy odcień to moja innowacja, uzyskana przez użycie różowych wiórków kokosowych barwionych naturalnie (do kupienia w marketach). Można użyć zwykłych, białych dzięki czemu bezy będą miały śnieżnobiały kolor. Bezy kokosowe są bardziej wilgotne, ale znikają tak samo szybko:)

RÓŻOWE BEZY KOKOSOWE



wtorek, 12 marca 2013

SURÓWKA z białej kapusty i rzodkwi

Surówka z białej kapusty i rzodkwi.

Większość ludzi zazwyczaj z surówkami ma kłopot... To, że warzywa są zdrowe to nie podlega wątpliwości  i że należy ich jeść dużo w różnej formie- również. Jednak często o tym zapominamy i zdarza się, że jedyną porcją warzyw w ciągu dnia jest własnie surówka do obiadu. Dlatego należy dbać o to, aby je urozmaicać  i zmieniać składniki, bo w ten sposób dostarczamy do organizmu witaminy i minerały.  Ta prezentowana poniżej jest prosta i idealnie pasuje do dań mięsnych, np. do kurczaka pieczonego. Biała rzodkiew dodaje smaku wyrazistości a dodatkowo zawiera sporo witamin z grupy B i C oraz wapń, potas, sód i magnes. Majonez z jogurtem można śmiało zastąpić oliwą z oliwek.

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I RZODKWI


poniedziałek, 11 marca 2013

SAŁATKA JAJECZNA z kukurydzą



Dobra gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie śniadania (jajka można np. ugotować dzień wcześniej) lub gdy zostaje mi trochę kukurydzy np. po robieniu pizzy. Połączenie majonezu z jogurtem naturalnym powoduje, że jest mniej kaloryczna jednocześnie nie tracąc smaku.

SAŁATKA JAJECZNA Z KUKURYDZĄ


PIZZA na cieście francuskim

pizza z ciasta francuskiego
PIZZA na cieście francuskim


Praktycznie zawsze trzymam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Przydaje się gdy nie mam czasu na gotowanie obiadu lub znajomi robią niespodziewany nalot:) Można z niego wyczarować wiele naprawdę smacznych i efektownie wyglądających potraw,  a co najważniejsze „czarowanie” trwa krótko. Pizza to właśnie jedno z takich dań, nadających się i na obiad/ kolację i na imprezę. Jest też dobrym sposobem na wyczyszczenie lodówki bo można na nią wrzucić właściwie to co ma się pod ręką i testować różne wersje- dzięki czemu szybko się nie znudzi. Koszt całej pizzy to kilka złotych i powstaje w 0,5h- polecam wypróbowanie!

PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM


niedziela, 10 marca 2013

ZUPA OGÓRKOWA

ogorkowa zupa


Trochę ziemniaków, marchewka, cebula, pietruszka, przyprawy i oczywiście ogórki kiszone i zupa ogórkowa gotowa:) Można ją zrobić, jak większość zup- w wersji wegetariańskiej lub nie, gotując ją np. na udku kurczaka. Może i nie wygląda, ale jak smakuje!

ZUPA OGÓRKOWA


CIASTECZKA OWSIANE

owsiane ciastka kokosowe
ciasteczka owsiane



Ciasteczka owsiane zrobione prawie zgodnie z przepisem mojej sąsiadki- Asi. Prawie, ponieważ nie miałam wystarczającej ilości wiórków kokosowych i częściowo zastąpiłam je płatkami migdałowymi, ale i tak wyszły pyszne. Ich zaletą jest to, że są szybkie do zrobienia (np. gdy niespodziewanie wpadają goście na kawę) i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni. Z ilości podanej poniżej, zależnie od wielkości otrzymamy ponad 20 ciastek. Z popołudniową herbatką- uwielbiam!

CIASTECZKA OWSIANE


KURCZAK PIECZONY

kurczak pieczony pikantny
KURCZAK PIECZONY


Kurczak pieczony kojarzy mi się z dzieciństwa właśnie z obiadami niedzielnymi. Marynowany dzień wcześniej, podawany z tłuczonymi ziemniakami i sałatką zaraz po rosole:) Obecnie, mimo że przepisy ewoluują ten kurczak pieczony pozostaje dokładnie taki, jak ten sprzed lat- mięso kruche i soczyste, zaś po mieszkaniu roztacza się smakowity zapach. Jedynym unowocześnieniem, pomysłu mojego męża, jest wprowadzenie ostrej papryki i sosu sojowego, dzięki czemu mięso jest bardziej wyraziste w smaku. Polecam wypróbowanie tego przepisu, bo mimo, że trzeba trochę „nadzorować” proces pieczenia- naprawdę warto.

KURCZAK PIECZONY


JAJKO NA MIĘKKO

idealne jajko na miękko
idealne jajko na miękko


Cóż może być lepszego na śniadanie w niedzielny poranek niż jajko na miękko?:) dla mnie nic: ścięte białko, rozpływające się żółtko, odrobina soli, do tego bułeczka lub chrupiący tościk z masłem i łyżeczka majonezu do białka. Hmmm… aż żałuję, że już skończyłam jeść! Ostatnimi czasy jajko na miękko należy do moich ulubionych śniadań. Można znaleźć chyba 1000 przepisów na „to idealne”, ten poniższy to wynik wielu prób i błędów i teraz dla mnie i męża jest tym idealnym:) Wiele zależy od wielkości i temperatury gotowanego jajka oraz od naszych upodobań.

JAJKO NA MIĘKKO z tostem