niedziela, 10 marca 2013

CIASTECZKA OWSIANE

owsiane ciastka kokosowe
ciasteczka owsiane



Ciasteczka owsiane zrobione prawie zgodnie z przepisem mojej sąsiadki- Asi. Prawie, ponieważ nie miałam wystarczającej ilości wiórków kokosowych i częściowo zastąpiłam je płatkami migdałowymi, ale i tak wyszły pyszne. Ich zaletą jest to, że są szybkie do zrobienia (np. gdy niespodziewanie wpadają goście na kawę) i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni. Z ilości podanej poniżej, zależnie od wielkości otrzymamy ponad 20 ciastek. Z popołudniową herbatką- uwielbiam!

CIASTECZKA OWSIANE



Składniki:
  • 120g płatków owsianych
  • 70g wiórków kokosowych (oryginalnie 125g)
  • 50g płatków migdałowych
  • 150g mąki
  • 90g cukru pudru (można zastąpić zwykłym lub miodem)
  • 150g stopionego masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Płatki, wiórki, mąkę, cukier- wymieszać w dużej misce, dodać stopione masło. W odrębnej misce wymieszać: wodę, sodę i miód- zawartość dodać do dużej miski. Piekarnik nagrzać do 150oC. w dłoniach formować kulki, lekko spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 min na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie, stają się chrupiące po wystygnięciu.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz