niedziela, 10 marca 2013

KURCZAK PIECZONY

kurczak pieczony pikantny
KURCZAK PIECZONY


Kurczak pieczony kojarzy mi się z dzieciństwa właśnie z obiadami niedzielnymi. Marynowany dzień wcześniej, podawany z tłuczonymi ziemniakami i sałatką zaraz po rosole:) Obecnie, mimo że przepisy ewoluują ten kurczak pieczony pozostaje dokładnie taki, jak ten sprzed lat- mięso kruche i soczyste, zaś po mieszkaniu roztacza się smakowity zapach. Jedynym unowocześnieniem, pomysłu mojego męża, jest wprowadzenie ostrej papryki i sosu sojowego, dzięki czemu mięso jest bardziej wyraziste w smaku. Polecam wypróbowanie tego przepisu, bo mimo, że trzeba trochę „nadzorować” proces pieczenia- naprawdę warto.

KURCZAK PIECZONY



Składniki:
  • kurczak ok 2kg 
  • 2 cebule 
  • papryka ostra 2 łyżeczki 
  • sos sojowy 1,5 łyżeczki 
  • olej 3 łyżki 
  • rozmaryn 2 łyżeczki 
  • przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki 
  • czosnek 2 ząbki 
  • masło 30g
Przygotowanie: łącznie 20min
Pieczenie:  łącznie 105min

Przygotowanie:


Kurczaka dokładnie wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.  W miseczce wymieszać olej z przyprawami.  Natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu do zapiekania piersią do góry- wstawić na noc do lodówki (jeśli nie mamy tyle czasu dobrze, aby choć trochę posiedział w marynacie). Kurczaka wyjąć z lodówki, nasmarować z obu stron masłem (wyjąć wcześniej aby było miękkie) i nadziać całymi obranymi cebulami. Nogi związać sznurkiem (jeśli nie mamy w domu sznurka- nie ma problemu- co  zresztą widać na zdjęciach:)). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (termoobieg).  Piec 30min, przewrócić na 2 stronę- piec 30min, znowu obrócić- piec 45min (z tego ostatnie 10min 180oC opiekanie góra-dół). Podczas pieczenia, w czasie każdej części raz podlać wytwarzającym się sosem. Wyjąć z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10-15min.

SMACZNEGO!


kurczak pieczony pikantny
Kurczak Pieczony


kurczak pieczony pikantny

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie. Na sam widok zrobiłam się głodna. Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście wygląda rewelacyjnie. Również wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń