niedziela, 10 marca 2013

JAJKO NA MIĘKKO

idealne jajko na miękko
idealne jajko na miękko


Cóż może być lepszego na śniadanie w niedzielny poranek niż jajko na miękko?:) dla mnie nic: ścięte białko, rozpływające się żółtko, odrobina soli, do tego bułeczka lub chrupiący tościk z masłem i łyżeczka majonezu do białka. Hmmm… aż żałuję, że już skończyłam jeść! Ostatnimi czasy jajko na miękko należy do moich ulubionych śniadań. Można znaleźć chyba 1000 przepisów na „to idealne”, ten poniższy to wynik wielu prób i błędów i teraz dla mnie i męża jest tym idealnym:) Wiele zależy od wielkości i temperatury gotowanego jajka oraz od naszych upodobań.

JAJKO NA MIĘKKO z tostem




Składniki: 

  • jajko rozmiar L
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka majonezu
  • pieczywo tostowe razowe
  • masło

Przygotowanie:


Jajko włożyć do miseczki z ciepłą wodą (to ważne, ponieważ jeśli włożymy do wrzątku jajka wyjęte bezpośrednio z lodówki będą bardziej podatne na pęknięcia). W garnku zagotować wodę, posolić, przy pomocy łyżki włożyć jajka do wrzątku. Gotować 5,5 minuty, po tym czasie wyjąć i zanurzyć na chwilę z zimnej wodzie- to spowoduje przerwanie gotowania i nie dopuści do całkowitego ścięcia żółtka.

TOST: piekarnik nagrzać do 180oC. włożyć pieczywo tostowe lub bułkę przeciętą na pół. Piec 4-5min w zależności czy chcemy mieć mocno czy mniej chrupiący tost.



SMACZNEGO!

idealne jajko na miękko


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz