niedziela, 10 marca 2013

ZUPA OGÓRKOWA

ogorkowa zupa


Trochę ziemniaków, marchewka, cebula, pietruszka, przyprawy i oczywiście ogórki kiszone i zupa ogórkowa gotowa:) Można ją zrobić, jak większość zup- w wersji wegetariańskiej lub nie, gotując ją np. na udku kurczaka. Może i nie wygląda, ale jak smakuje!

ZUPA OGÓRKOWA



Składniki:
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • udko kurczaka (opcjonalnie kostka rosołowa)
Przygotowanie:
Jeśli zupę gotujemy na udku lub skrzydełkach- mięso należy umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok 10 min, następnie dodać warzywa.
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę ok 1x1 cm, marchewkę w talarki, cebulę w drobną kostkę- wrzucić do garnka. Dodać całą pietruszkę (jeśli ktoś lubi- zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodać przyprawy. Zalać 2l zimnej wody i gotować ok 15min aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć chwilę na patelni i dodać do garnka gdy ziemniaki będą już miękkie (inaczej mogą się nie ugotować). Pogotować jeszcze chwilę. Do kubka ze śmietaną dolewać stopniowo po łyżce wywar z zupy i mieszać- następnie całość wlać do garnka cały czas mieszając i zagotować. Zupa jest gotowa, można ją jeszcze, wedle uznania, doprawić do smaku.

SMACZNEGO!

ogórkowa zupa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz