piątek, 29 marca 2013

DORSZ SMAŻONY sauté

dorsz soute
dorsz smażony

Dorsz smażony sauté czyli bez panierki, oprószony tylko solą i pieprzem. Dzięki czemu jest lekki i niskokaloryczny a przede wszystkim zdrowy. Dorsz zawiera bardzo dużo selenu oraz białka. Bogaty w kwasy omega-3 (poprawiają pamięć i zapobiegają chorobom serca, zaś u dzieci wspomagają prawidłowy rozwój umysłowy i ruchowy) oraz omega-6 (wpływają na dobrą pracę nerek i wątroby, zapobiegają zakażeniom i obniżają poziom cholesterolu), witaminy grupy B oraz A, E, D, wapń, fosfor i dużą ilość jodu. To właśnie powody dla których warto jeść dorsza (i ogólnie ryby) bo walorów smakowych chyba nie muszę zachwalać?:) Warto rozważyć kupowanie świeżych ryb, ponieważ mrożone zawierają czasami nawet 30-40% glazury, więc po przeliczeniu cenowo wychodzą właściwie podobnie.

DORSZ SMAŻONY



Składniki:
  • 125-200g dorsza świeżego/ 1 porcję (użyłam 125g)
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Smażyć rybę po 3-4min z każdej strony. (przewrócić kiedy ok połowa wysokości zmieni kolor na biały- czyli mięso się usmaży). Nie trzymać zbyt długo ryby na patelni aby nie przesuszyć mięsa. Podawać z ryżem/ziemniakami oraz surówkami (do ryb polecam: surówkę z pora/ szpinak z czosnkiem/ surówkę z białej kapusty i rzodkwi)

SMACZNEGO!

dorsz smażony


3 komentarze:

  1. rzeczywiście prosto i szybko! zawsze robię dorsza w panierce- wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie robię tak samo no i ryba bez panierki jest the best- pełnia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń