Etykiety

piątek, 29 marca 2013

SURÓWKA Z PORA

surówka do ryby
surówka z pora


Surówka z pora świetnie pasująca do ryby smażonej lub dań mięsnych. U mnie dziś w zestawie ze smażonym dorszem i ryżem. Jabłko i marchewka świetnie łagodzą dość ostry smak pora. Zdrowa i lekka (dzięki jogurtowi), dobrze komponująca się z rybą. 

SURÓWKA Z PORA




Składniki:

  • 1 średni por (ok 300g)
  • 1 jabłko- najlepiej słodkie
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

W czajniku zagotować wodę. Warzywa wymyć, z pora odciąć zieloną część (odłożyć- przyda się np. do zupy), przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko również obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce dobrze wymieszać: jabłko, marchewkę i pora z majonezem i jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanej ilości otrzymacie 4 porcje.

SMACZNEGO!

na dokładkę

surówka do ryby

1 komentarz:

  1. Piękna na surówka :)
    Pyszna bomba witaminowa a z ryba musi super smakowac.

    OdpowiedzUsuń