Surówka z białej kapusty i rzodkwi. |
Większość ludzi zazwyczaj z surówkami ma kłopot... To, że warzywa są zdrowe to nie podlega wątpliwości i że należy ich jeść dużo w różnej formie- również. Jednak często o tym zapominamy i zdarza się, że jedyną porcją warzyw w ciągu dnia jest własnie surówka do obiadu. Dlatego należy dbać o to, aby je urozmaicać i zmieniać składniki, bo w ten sposób dostarczamy do organizmu witaminy i minerały. Ta prezentowana poniżej jest prosta i idealnie pasuje do dań mięsnych, np. do kurczaka pieczonego. Biała rzodkiew dodaje smaku wyrazistości a dodatkowo zawiera sporo witamin z grupy B i C oraz wapń, potas, sód i magnes. Majonez z jogurtem można śmiało zastąpić oliwą z oliwek.
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I RZODKWI
Składniki:
- 1/4 główki małej białej kapusty
- 1/2 białej rzodkwi
- 1 marchewka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę dość drobno poszatkować (łatwiej będzie jeść), marchewkę i białą rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce: marchew na drobnych, a rzodkiew na grubych oczkach. Majonez rozmieszać z jogurtem naturalnym, posolić i popieprzyć do smaku. całość wymieszać.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz