PIZZA na cieście francuskim |
Praktycznie zawsze trzymam w
lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Przydaje się gdy nie mam czasu na
gotowanie obiadu lub znajomi robią niespodziewany nalot:) Można z niego wyczarować
wiele naprawdę smacznych i efektownie wyglądających potraw, a co najważniejsze „czarowanie” trwa krótko.
Pizza to właśnie jedno z takich dań, nadających się i na obiad/ kolację i na
imprezę. Jest też dobrym sposobem na wyczyszczenie lodówki bo można na nią
wrzucić właściwie to co ma się pod ręką i testować różne wersje- dzięki czemu
szybko się nie znudzi. Koszt całej pizzy to kilka złotych i powstaje w 0,5h-
polecam wypróbowanie!
PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
- 1op ciasta francuskiego
- 50-70g sera żółtego
- 6-7 pieczarek
- ¼ papryki czerwonej
- ½ cebuli
- 4-5 plasterków dowolnej wędliny
- 6-8 oliwek zielonych
- 5-6 oliwek czarnych
- keczup (lub sos pomidorowy)
- bazylia suszona
Przygotowanie:
Ciasto wyjąć z lodówki 10 min
wcześniej aby przy rozwijaniu się nie łamało. Piekarnik nagrzać do 180oC
następnie pokroić: pieczarki i cebulę w cieniutkie plasterki, oliwki w krążki,
paprykę na małe kawałki. Wędlinę pociąć na mniejsze plasterki. Ser zetrzeć na
tarce na drobnych oczkach. Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć i pozostawić na
papierze z opakowania- na nim będziemy piec. Przełożyć wraz z papierem na
blaszkę, całe ciasto francuskie posmarować keczupem, posypać bazylią (można
również ziołami prowansalskimi), następnie rozłożyć równomierną warstwą
pieczarki, cebulę, paprykę, całość posypać startym serem. Dołożyć wędlinę i
oliwki. Piec 20 min na termoobiegu. Wyjąć, pokroić na 8 części lub według
uznania.
SMACZNEGO!
Nasza rodzina była mile zaskoczona jakością title="Pizza Poznań">www.szybkapizza.pl". Polecamy serdecznie!
OdpowiedzUsuń