Etykiety

poniedziałek, 11 marca 2013

PIZZA na cieście francuskim

pizza z ciasta francuskiego
PIZZA na cieście francuskim


Praktycznie zawsze trzymam w lodówce opakowanie ciasta francuskiego. Przydaje się gdy nie mam czasu na gotowanie obiadu lub znajomi robią niespodziewany nalot:) Można z niego wyczarować wiele naprawdę smacznych i efektownie wyglądających potraw,  a co najważniejsze „czarowanie” trwa krótko. Pizza to właśnie jedno z takich dań, nadających się i na obiad/ kolację i na imprezę. Jest też dobrym sposobem na wyczyszczenie lodówki bo można na nią wrzucić właściwie to co ma się pod ręką i testować różne wersje- dzięki czemu szybko się nie znudzi. Koszt całej pizzy to kilka złotych i powstaje w 0,5h- polecam wypróbowanie!

PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM



Składniki:
  • 1op ciasta francuskiego 
  • 50-70g sera żółtego 
  • 6-7 pieczarek 
  • ¼ papryki czerwonej 
  • ½ cebuli 
  • 4-5 plasterków dowolnej wędliny 
  • 6-8 oliwek zielonych 
  • 5-6 oliwek czarnych 
  • keczup (lub sos pomidorowy) 
  • bazylia suszona

Przygotowanie:


Ciasto wyjąć z lodówki 10 min wcześniej aby przy rozwijaniu się nie łamało. Piekarnik nagrzać do 180oC następnie pokroić: pieczarki i cebulę w cieniutkie plasterki, oliwki w krążki, paprykę na małe kawałki. Wędlinę pociąć na mniejsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć i pozostawić na papierze z opakowania- na nim będziemy piec. Przełożyć wraz z papierem na blaszkę, całe ciasto francuskie posmarować keczupem, posypać bazylią (można również ziołami prowansalskimi), następnie rozłożyć równomierną warstwą pieczarki, cebulę, paprykę, całość posypać startym serem. Dołożyć wędlinę i oliwki. Piec 20 min na termoobiegu. Wyjąć, pokroić na 8 części lub według uznania.

SMACZNEGO!




pizza z ciasta francuskiego

pizza z ciasta francuskiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz