różowe bezy kokosowe |
Słodkościom ciężko się oprzeć:) to takie ludzkie! Czasem, zwykle po pieczeniu ciasta zostają nam białka z którymi nie wiadomo co zrobić?
Bezy: lekkie, słodkie, pyszne- kiedyś pieczone pół dnia, dziś można wcinać w 45 min po wyjęciu jajek:) Postanowiłam przetestować przepis na bezy kokosowe, wypróbowane u cioci, trochę inne niż te zwyczajne. Różowy odcień to moja innowacja, uzyskana przez użycie różowych wiórków kokosowych barwionych naturalnie (do kupienia w marketach). Można użyć zwykłych, białych dzięki czemu bezy będą miały śnieżnobiały kolor. Bezy kokosowe są bardziej wilgotne, ale znikają tak samo szybko:)
RÓŻOWE BEZY KOKOSOWE
- 2 białka
- cukier 80g
- wiórki kokosowe 50g (np. różowe)
- szczypta soli
- cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny 1 łyżeczka (ew. kilka kropli aromatu)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 130oC (góra- dół). Białka (powinny być zimne) ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy aż do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny- delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masa jest gęsta i najlepiej nakładać kleksy przy pomocy 2 łyżek, w sporych odstępach. Piec 30 min. Z podanej ilości otrzymałam 16szt.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz