Etykiety

niedziela, 17 marca 2013

CEBULA FASZEROWANA BOCZKIEM

cebula faszerowana
cebula faszerowana boczkiem

Cebulę faszerowaną można jeść samodzielnie, lub może posłużyć jako dodatek do innych dań (raczej mięsnych). Ten przepis znalazłam kiedyś w książeczce, kupionej kiedyś za kilka złotych w kiosku, z przepisami na dania bożonarodzeniowe. Ponieważ sama jadłam dziś śniadanie postanowiłam przetestować. Testy wypadły pomyślnie:) środki z cebuli można wykorzystać np. do makaronu z cukinią, który będę robić dziś na obiad.

CEBULA FASZEROWANA BOCZKIEM



Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 5-6dag wędzonego boczku (6 plasterków)
  • 15g żółtego sera
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Z cebuli ściąć dupkę- aby można było ją postawić. Obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć (najlepiej początkowo przy pomocy noża, następnie łyżeczki). Boczek pokroić w kostkę, ser również (lub zetrzeć na grubych oczkach). Środki cebul oprószyć solą i pieprzem, nałożyć boczek i posypać tymiankiem. Przykryć wierzchami, włożyć do naczynia do zapiekania, skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15min. Wyjąć, zdjąć wierzchy, posypać serem, przykryć i piec jeszcze 15min.

SMACZNEGO!
cebula faszerowana



cebula faszerowana



cebula faszerowana

2 komentarze:

  1. Takiego czegoś nie widziałam :) Bardzo fajnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń