ciasteczka owsiane |
Ciasteczka owsiane zrobione prawie zgodnie z przepisem
mojej sąsiadki- Asi. Prawie, ponieważ nie miałam wystarczającej ilości
wiórków kokosowych i częściowo zastąpiłam je płatkami migdałowymi, ale i tak
wyszły pyszne. Ich zaletą jest to, że są szybkie do zrobienia (np. gdy
niespodziewanie wpadają goście na kawę) i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym
pojemniku kilka dni. Z ilości podanej poniżej, zależnie od wielkości otrzymamy
ponad 20 ciastek. Z popołudniową herbatką- uwielbiam!
CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:- 120g płatków owsianych
- 70g wiórków kokosowych (oryginalnie 125g)
- 50g płatków migdałowych
- 150g mąki
- 90g cukru pudru (można zastąpić zwykłym lub miodem)
- 150g stopionego masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka sody
Płatki, wiórki, mąkę, cukier- wymieszać w dużej misce, dodać stopione masło. W odrębnej misce wymieszać: wodę, sodę i miód- zawartość dodać do dużej miski. Piekarnik nagrzać do 150oC. w dłoniach formować kulki, lekko spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 min na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie, stają się chrupiące po wystygnięciu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz