Etykiety

niedziela, 17 marca 2013

MAKARON Z CUKINIĄ po włosku

kuchnia włoska
makaron z cukinią
Pasta con le zucchine- makaron z cukinią i parmezanem- oryginalne włoskie danie. Idealne, gdy ktoś szuka pomysłu na obiad w 20min, bo przygotowanie trwa właściwie tyle, co zagotowanie wody i gotowanie makaronu:) Świetne zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację przy świecach! Przepis wypróbowany i przywieziony z Włoch. Szybki i prosty. Danie można urozmaicić dodając podsmażone krewetki, pomidory lub boczek. Niezbędny jest dobry, wyrazisty ser: parmezan lub grana padano. Bez problemu do kupienia np. w Lidlu w 2 wersjach: tarty lub w kawałku. Osobiście polecam ten w kawałku, 200g grana padano kosztuje ok 14zł, ale można go wykorzystać przez następne 2-3 miesiące. Ten starty w 5 dni od napoczęcia opakowania- co oznacza, że trzeba zaplanować typowo włoski tydzień, chyba że macie dużą rodzinkę:) 

MAKARON Z CUKINIĄ PO WŁOSKU



Składniki: (na 1 porcję)
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 małej cebuli
  • 15g parmezanu (lub grana padano)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 100-120g makaronu rurki
Przygotowanie:

Nastawić wodę na makaron i zacząć przygotowywać sos:)
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce (najlepiej zmielić w blenderze, ewentualnie mega drobno posiekać). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę, lekko posolić i popieprzyć (uważać na sól, bo ser doda słoności). Dodać startą cukinię, chwilę wszystko przesmażyć. Podlać wodą i dusić ok 8-10min (wodę mozna zastąpić białym wytrawnym winem lub bulionem warzywnym). Ser zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, odłożyć trochę na później do posypania po wierzchu- resztę dorzucić na patelnię, wymieszać. Makaron odcedzić, wsypać na patelnię- wymieszać, przełożyć na talerz. Polać oliwą (Włosi wręcz zalewają nią jedzenie), oprószyć serem i rozkoszować się smakiem najlepiej- popijając lampką białego wina:D

SMACZNEGO!

kuchnia włoska

kuchnia włoska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz