Etykiety

poniedziałek, 25 marca 2013

SPAGHETTI ALLA CARBONARA

spaghetti carbonara na dokładkę
spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara- oryginalny włoski przepis. Ogólnie chyba wszystkie włoskie makarony są bardzo szybkie w przygotowaniu- bo zrobienie tego zajmuje jakieś 20 minut. Włosi traktują makaron jako pierwsze danie- (taka nasza zupa:) czyli primi piatti. Spaghetti alla carbonara jest delikatne i kremowe, ale z mocno wyczuwalnym smakiem boczku i sera. Można dodać do niego jeszcze trochę natki pietruszki, a w niektórych regionach  zamiast cebuli dodawany jest drobno posiekany ząbek czosnku. Całość oprószona świeżo mielonym, czarnym lub kolorowym pieprzem- wygląda bardzo apetycznie i smakuje świetnie. Zachęcam do wypróbowania!

SPAGHETTI ALLA CARBONARA




Składniki:

  • 200g makaronu spaghetti
  • 100g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 30g sera Pecorino lub Parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnego, świeżo mielonego pieprzu
  • sól
Przygotowanie:

Nastawić wodę na makaron. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w cieniutkie  plasterki, następnie na małe kawałki. Wrzucić makaron do osolonej wrzącej wody. W sporym rondlu (lub na dużej patelni) rozgrzać oliwę, wrzucić boczek i podsmażyć ok 2min, zdjąć z patelni, wrzucić cebulę i smażyć ok 5min. Jajka sparzyć, wbić do miski- roztrzepać. Dodać do nich starty drobno ser (część odłożyć do posypania po wierzchu) oraz trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wymieszać. Do cebulki dorzucić boczek oraz odcedzony makaron (może być jeszcze trochę wilgotny). Dokładnie wymieszać. Wyłączyć kuchenkę. Zawartość miski przelać do rondla i ponownie dokładnie wymieszać. Nie podgrzewać, ponieważ jajka powinny zagrzać się od makaronu (a nie ściąć) tworząc kremowy sos. Nałożyć na talerze, oprószyć pieprzem oraz pozostałym serem i podawać.
Z podanej ilości otrzymacie 2 spore porcje, to danie, które powinno być jedzone świeże, tuż po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

spaghetti na dokładkę

spaghetti na dokładkę

2 komentarze:

  1. Pycha, wkrótce w lidlu tydzień włoski, więc też wyczaruję coś pysznego z makaronu:)

    OdpowiedzUsuń