orientalny kurczak ze szpinakiem |
Kolejny szpinakowy dzień:) Kurczak ze szpinakiem przyprawiony dość orientalnie. Nietypowy, ciekawy smak to powód dla którego będę do tej potrawy na pewno wracać. Dodatkowo to ekspresowe danie powstające w kilkanaście minut. Szpinak jest przygotowywany tak samo jak ten stanowiący dodatek np. do ryby. Polecam wszystkim zabieganym!
KURCZAK ZE SZPINAKIEM orientalnie
Składniki:
- 300g piersi z kurczaka
- 100g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 20g masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce wymieszać: łyżkę oleju z sosem sojowym, papryką, curry, ziołami i szczyptą pieprzu. Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski- dokładnie wymieszać z marynatą. Patelnię rozgrzać i wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć ok 8min na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. W między czasie przygotować szpinak: przebrać i umyć. W rondelku roztopić masło z łyżeczką oleju (zapobiegnie przypaleniu masła). Dodać przeciśnięty przez praskę obrany czosnek oraz gałkę. Smażyć minutę cały czas mieszając. Wrzucić szpinak. Smażyć 3-4 minuty, lekko posolić i smażyć jeszcze minutkę. Wszystko razem połączyć i przesmażyć jeszcze minutę aby połączyły się smaki kurczaka i szpinaku. Najbardziej pasuje do ryżu lub do pieczywa.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Dzisiaj robiłam, pierwszy raz jadłam szpinak w takiej orientalnej formie (wersja z ryżem). I prawdopodobnie zjem jeszcze nie raz, bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację i pozdrawiam gorąco! :)
Fajna inspiracja. Kiedyś robiłam podobnie ryż z samym kurczakiem i cebulą. Teraz miałam pół opakowania szpinaku i przy okazji zużyłam. Zamiast ryżu - bo nie miałam - dodałam kaszę owsianą.
OdpowiedzUsuńJest pysznie!
bardzo się cieszę:)
Usuń