bułki pszenne z dynią |
Bułeczki pszenne- pachnące, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Stwierdzam, że nic tak pięknie nie pachnie w domu jak pieczone w piekarniku pieczywo:) Żadne ciasto tego nie przebije! Zaraziłam się od sąsiadki Asi, która kiedyś w środku nocy przyniosła mi świeżo upieczone bułeczki razowe na zakwasie. Postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu i pierwszy wybór padł właśnie na bułki pszenne. Wyszły super, dynię można zastąpić np. słonecznikiem lub kminkiem (to akurat przyprawa której nie znoszę:P). Przepis jest swoistą składanką różnych przepisów.
BUŁKI PSZENNE z dynią
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 220g ciepłej wody (niepełna szklanka)
- ok 30g świeżych drożdży (1/3 kostki)
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 60g dyni łuskanej (garść)
- jajko i 1 łyżki mleka- do posmarowania
Przygotowanie:
W misce dobrze wymieszać wodę, drożdże, cukier z 1 łyżką mąki- nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. W 2 misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dynią (część odłożyć do posypania po wierzchu), jajkiem, dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ok 5 minut (ciasto może się troszkę kleić). Dodać olej- wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić tym razem na ok godzinę, również w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- powinno się podwoić. Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na części uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. każdą posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka (można również użyć samego mleka) posypać dynią. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 100oC i
potrzymać 5min (lub odstawić na 10-15min w ciepłe miejsce, gdy piekarnik bedzie sie rozgrzewał- ja tak zrobiłam) Piec w 200oC przez 25min. Wystudzić na kratce. Z podanej ilości otrzymamy 8szt.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Nie ma nic lepszego niż własne, domowe pieczywo. To przebija wszystko smakiem i zapachem.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam przepis. Bułeczki są świetne. Polecam gorąco :)
OdpowiedzUsuń