KURCZAK PIECZONY |
Kurczak pieczony
kojarzy mi się z dzieciństwa właśnie z obiadami niedzielnymi. Marynowany dzień
wcześniej, podawany z tłuczonymi ziemniakami i sałatką zaraz po rosole:) Obecnie, mimo że
przepisy ewoluują ten kurczak pieczony pozostaje dokładnie taki, jak ten sprzed
lat- mięso kruche i soczyste, zaś po mieszkaniu roztacza się smakowity zapach. Jedynym
unowocześnieniem, pomysłu mojego męża, jest wprowadzenie ostrej papryki i sosu
sojowego, dzięki czemu mięso jest bardziej wyraziste w smaku. Polecam
wypróbowanie tego przepisu, bo mimo, że trzeba trochę „nadzorować” proces
pieczenia- naprawdę warto.
KURCZAK PIECZONY
Składniki:- kurczak ok 2kg
- 2 cebule
- papryka ostra 2 łyżeczki
- sos sojowy 1,5 łyżeczki
- olej 3 łyżki
- rozmaryn 2 łyżeczki
- przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki
- czosnek 2 ząbki
- masło 30g
Przygotowanie:
łącznie 20min
Pieczenie: łącznie 105min
Kurczaka
dokładnie wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W miseczce wymieszać olej z przyprawami. Natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu do
zapiekania piersią do góry- wstawić na noc do lodówki (jeśli nie mamy tyle
czasu dobrze, aby choć trochę posiedział w marynacie). Kurczaka wyjąć z lodówki,
nasmarować z obu stron masłem (wyjąć wcześniej aby było miękkie) i nadziać
całymi obranymi cebulami. Nogi związać sznurkiem (jeśli nie mamy w domu
sznurka- nie ma problemu- co zresztą
widać na zdjęciach:)).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (termoobieg). Piec 30min, przewrócić na 2 stronę- piec
30min, znowu obrócić- piec 45min (z tego ostatnie 10min 180oC opiekanie
góra-dół). Podczas pieczenia, w czasie każdej części raz podlać wytwarzającym się sosem. Wyjąć z piekarnika, dać mięsu odpocząć 10-15min.
SMACZNEGO!
Wygląda przepysznie. Na sam widok zrobiłam się głodna. Na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście wygląda rewelacyjnie. Również wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń