biała kiełbasa duszona w piwie |
Biała kiełbasa duszona w piwie- świetny przepis na urozmaicenie wielkanocnego śniadania lub obiadu. Nie jadałam białej kiełbasy, aż do ubiegłorocznych świąt, kiedy zrobiłam kiełbasę duszoną w białym winie:) Była bardzo smaczna i pewnie to powtórzę.Wczoraj wieczorem oglądałam program kulinarny "Jakubiak w sezonie" i jak się okazuje nie ma w Polsce jednej receptury na tradycyjną białą kiełbasę. Jest ona robiona w różny sposób, ale składa się mniej więcej z: 40% mięsa chudego (np. szynka lub łopatka), 40% mięsa tłustego (np. boczek, podgardle), 10% mięsa wołowego, 10% wody oraz przypraw jak: majeranek, sól, pieprz, czosnek, mielona gorczyca. W tym samym programie podany został przepis na białą kiełbasę duszoną w piwie. Stwierdziłam, że go wypróbuję, bo akurat miałam kiełbaski w domu. Od siebie dorzuciłam trochę cukru, ponieważ była za ostra.
BIAŁA KIEŁBASA DUSZONA W PIWIE
Składniki:
- 2-3szt białej kiełbasy
- 1,5 cebuli
- 150ml jasnego piwa (może być pszeniczne)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki cukru
- listek laurowy
- 3 ziarna jałowca
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę lekko obsmażyć z obu stron, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Posolić, popieprzyć i smażyć 3-5min. Dolać piwo, dodać musztardę i przyprawy. Dusić 10-15min. Podawać z ziemniakami lub chlebem. Jako dodatek świetnie pasują ogórki kiszone/ konserwowe lub buraczki zasmażane.
SMACZNEGO!
Oglądałem ten program i wydaje mi się że koleś na 10-15 min. przed końcem wyjął kiełbasę, pokroił w dość grube plastry i ponownie wymieszał z sosem aby wszystko wzajemnie przeszło aromatem.
OdpowiedzUsuńtak, mówił, że można wyjąć pokroić i wrzucić jeszcze na chwilę aby wszystko przeszło smakiem. Moim zdaniem jednak nie ma takiej potrzeby, kiełbaska i tak jest bardzo aromatyczna a prezentuje się dużo lepiej:) łatwiej również ją nakładać jeśli planujemy podać np. na świątecznym stole.
UsuńJezu...mniam mniam...wlasnie dzisiaj kupilam surowa biala kielbase po to by jutro moc rozkoszowac sie jej smakiem i aromatem;)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie polecam
OdpowiedzUsuń