idealne jajko na miękko |
Cóż może być
lepszego na śniadanie w niedzielny poranek niż jajko na miękko?:) dla mnie nic:
ścięte białko, rozpływające się żółtko, odrobina soli, do tego bułeczka lub chrupiący
tościk z masłem i łyżeczka majonezu do białka. Hmmm… aż żałuję, że już
skończyłam jeść! Ostatnimi czasy jajko na miękko należy do moich ulubionych
śniadań. Można znaleźć chyba 1000 przepisów na „to idealne”, ten poniższy to
wynik wielu prób i błędów i teraz dla mnie i męża jest tym idealnym:) Wiele zależy od
wielkości i temperatury gotowanego jajka oraz od naszych upodobań.
JAJKO NA MIĘKKO z tostem
Składniki:
- jajko rozmiar L
- łyżeczka soli
- łyżeczka majonezu
- pieczywo tostowe razowe
- masło
Przygotowanie:
Jajko włożyć do miseczki z ciepłą wodą (to
ważne, ponieważ jeśli włożymy do wrzątku jajka wyjęte bezpośrednio z lodówki
będą bardziej podatne na pęknięcia). W garnku zagotować wodę, posolić, przy
pomocy łyżki włożyć jajka do wrzątku. Gotować 5,5 minuty, po tym czasie wyjąć i
zanurzyć na chwilę z zimnej wodzie- to spowoduje przerwanie gotowania i nie
dopuści do całkowitego ścięcia żółtka.
TOST: piekarnik nagrzać do 180oC.
włożyć pieczywo tostowe lub bułkę przeciętą na pół. Piec 4-5min w zależności czy
chcemy mieć mocno czy mniej chrupiący tost.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz