surówka z pora |
Surówka z pora świetnie pasująca do ryby smażonej lub dań mięsnych. U mnie dziś w zestawie ze smażonym dorszem i ryżem. Jabłko i marchewka świetnie łagodzą dość ostry smak pora. Zdrowa i lekka (dzięki jogurtowi), dobrze komponująca się z rybą.
SURÓWKA Z PORA
Składniki:
- 1 średni por (ok 300g)
- 1 jabłko- najlepiej słodkie
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W czajniku zagotować wodę. Warzywa wymyć, z pora odciąć zieloną część (odłożyć- przyda się np. do zupy), przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko również obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce dobrze wymieszać: jabłko, marchewkę i pora z majonezem i jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanej ilości otrzymacie 4 porcje.
SMACZNEGO!
Piękna na surówka :)
OdpowiedzUsuńPyszna bomba witaminowa a z ryba musi super smakowac.
Podoba mi się jutro taką zrobię
OdpowiedzUsuń