środa, 27 marca 2013

SMAŻONY ŁOSOŚ

łosoś przepis
łosoś smażony

Łosoś smażony to moja ulubiona ryba (na równi z flądrą i wiele osób się z tego śmieje:). Złoto- różowy, soczysty, z chrupiącą skórką. Mniam! Kolejna wymagająca minimum wysiłku potrawa. Przepis banalny i właściwie nie może się nie udać- chyba, że za długo przetrzymamy rybę na pateln,i wtedy mięso się zbytnio wysuszy. Smażonego łososia można podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami oraz różnymi surówkami. Dziś wersja z młodymi ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach i szpinakiem smażonym na maśle.

ŁOSOŚ SMAŻONY


Składniki:
  • 150g świeżego fileta z łososia ze skórą/ na porcję
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Łososia podzielić na porcje po ok 150g na osobę. Oprószyć solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Na patelni rozgrzać oliwę (lub masło z odrobiną oliwy). Położyć rybę skórą do dołu- smażyć w zależności od grubości ok 3-4min, aż mniej więcej do połowy wysokości zmieni kolor na białawy- obrócić na 2 stronę i również smażyć ok 3-4min. Nie polecam podgrzewania ponieważ straci cała soczystość.

SMACZNEGO!

łosoś przepis


8 komentarzy:

  1. łososia to bym mogła jeśc codziennie ,szczególnie w tak pysznej wersji obiadowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy do takiego łososia będą pasować placki z cukinii ala ziemniaczane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że odpowiadam po tak długim czasie- uważam, że jak najbardziej placuszku cukiniowe będą pasowały! ja z opublikowaniem moich zbieram się już chyba miesiąc..:/

      Usuń
  3. Wczoraj robiłem - po prostu SUPER!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę:) też w środę jedliśmy łososia smażonego- uwielbiam:D

      Usuń
  4. Zrobilem, zjadlem, chce jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko super, ale nie zgodzę się co do koloru. Ja zawsze zdejmuję łososia z patelni jasno różowego. :) Jak jest biały to jest przesmażony. Trzeba pamiętać, że środek łososia ma mieć 60st. aby był smaczny i soczysty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń