wtorek, 2 kwietnia 2013

PASTA DO CHLEBA z makrelą wędzoną

pasta do chleba
pasta do chleba z makrelą wędzoną

Pasta  do chleba a właściwie sałatka z makrelą wędzoną. Wszystko zależy od wielkości kawałków na jakie zostaną pokrojone składniki:) Szybka, zdrowa i pełna wartości odżywczych. Pomysł męża, którego kiedyś w nocy korciło aby zjeść coś pysznego i ze składników w lodówce powstała taka własnie pasta z makrelą. Warto sobie urozmaicać jadłospis, aby nasze kanapki nie składały się zawsze z wędliny i sera żółtego. To przepis dobry i na śniadanie codzienne i na to świąteczne:)

PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ



Składniki:
  • 1 makrela wędzona
  • 250g sera białego półtłustego
  • pęczek rzodkiewki
  • mała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • rzeżucha- garść
Przygotowanie:

Makrelę obrać z ości (rozłożyć na pół, usunąć kręgosłup, potem do wyjęcia będą tylko pojedyncze ostki) i podzielić na cząstki. Rzodkiewkę i paprykę umyć, cebulę obrać. Rzodkiewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w trochę większą. Ser biały rozdrobnić widelcem. Wszytko połączyć, posolić, popieprzyć, dodać majonez i jogurt naturalny- wymieszać. Nakładać na kromki chleba i posypać rzeżuchą.

SMACZNEGO!
pasta do chleba

pasta do chleba

pasta do chleba


1 komentarz:

  1. Świetna pasta, gdyby nie te ości z makreli :D lenistwo Mnie dopada i jak mam wydłubywać ość po ości dostaję szału :D

    OdpowiedzUsuń