niedziela, 17 marca 2013

CEBULA FASZEROWANA BOCZKIEM

cebula faszerowana
cebula faszerowana boczkiem

Cebulę faszerowaną można jeść samodzielnie, lub może posłużyć jako dodatek do innych dań (raczej mięsnych). Ten przepis znalazłam kiedyś w książeczce, kupionej kiedyś za kilka złotych w kiosku, z przepisami na dania bożonarodzeniowe. Ponieważ sama jadłam dziś śniadanie postanowiłam przetestować. Testy wypadły pomyślnie:) środki z cebuli można wykorzystać np. do makaronu z cukinią, który będę robić dziś na obiad.

CEBULA FASZEROWANA BOCZKIEM



Składniki:
  • 2 średnie cebule
  • 5-6dag wędzonego boczku (6 plasterków)
  • 15g żółtego sera
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Z cebuli ściąć dupkę- aby można było ją postawić. Obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć (najlepiej początkowo przy pomocy noża, następnie łyżeczki). Boczek pokroić w kostkę, ser również (lub zetrzeć na grubych oczkach). Środki cebul oprószyć solą i pieprzem, nałożyć boczek i posypać tymiankiem. Przykryć wierzchami, włożyć do naczynia do zapiekania, skropić oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15min. Wyjąć, zdjąć wierzchy, posypać serem, przykryć i piec jeszcze 15min.

SMACZNEGO!
cebula faszerowana



cebula faszerowana



cebula faszerowana

2 komentarze: