wtorek, 12 marca 2013

SURÓWKA z białej kapusty i rzodkwi

Surówka z białej kapusty i rzodkwi.

Większość ludzi zazwyczaj z surówkami ma kłopot... To, że warzywa są zdrowe to nie podlega wątpliwości  i że należy ich jeść dużo w różnej formie- również. Jednak często o tym zapominamy i zdarza się, że jedyną porcją warzyw w ciągu dnia jest własnie surówka do obiadu. Dlatego należy dbać o to, aby je urozmaicać  i zmieniać składniki, bo w ten sposób dostarczamy do organizmu witaminy i minerały.  Ta prezentowana poniżej jest prosta i idealnie pasuje do dań mięsnych, np. do kurczaka pieczonego. Biała rzodkiew dodaje smaku wyrazistości a dodatkowo zawiera sporo witamin z grupy B i C oraz wapń, potas, sód i magnes. Majonez z jogurtem można śmiało zastąpić oliwą z oliwek.

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I RZODKWI



Składniki:
  • 1/4 główki małej białej kapusty
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Kapustę dość drobno poszatkować (łatwiej będzie jeść), marchewkę i białą rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce: marchew na drobnych, a rzodkiew na grubych oczkach. Majonez rozmieszać z jogurtem naturalnym, posolić i popieprzyć do smaku. całość wymieszać.

SMACZNEGO!

biała kapusta i biała rzodkiew

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz