środa, 20 marca 2013

CHIŃSZCZYZNA po prostu:)

kurczak po chińsku
chińszczyzna
Chińszczyzna, czy też po prostu kurczak z warzywami- jak zwał, tak zwał:) Dla mnie ważne, aby było smacznie, szybko oraz zdrowo. I nie będę czarować, że kroję marchewkę, bambusa itd. w równiutkie słupki, bo nie kroję:) Zwykle używam gotowej mieszanki chińskiej, polecam taką z Lidla- zawiera 10% grzybów Mun oraz 10% bambusa i jest niedroga. Do tego mięso (kurczak/indyk lub wieprzowina), trochę pieczarek, ewentualnie papryka, przyprawy i koniecznie sos sojowy. I gotowe.

CHIŃSZCZYZNA PO PROSTU



Składniki:
  • 400g piersi z kurczaka (2 filety)
  • 450g- mieszanka chińska (1op)
  • 200g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz
  • olej
Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, pokroić w paski lub kostkę (jak kto lubi)- wrzucić do miseczki, popieprzyć, dodać  curry, sos sojowy oraz olej- wymieszać- wstawić na chwilę do lodówki. Pieczarki umyć (jeśli są jasne nie obierać), pokroić w plasterki. Rozgrzać łyżeczkę oleju, wrzucić pieczarki, smażyć chwilę, podlać wodą i dusić 5min- przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić obrane ząbki czosnku, chwile obsmażyć (trzeba uważać aby ich nie przypalić), zdjąć i odłożyć na bok a na patelnię wrzucić mięso- krótko przesmażyć na złoto ze wszystkich stron, przełożyć do garnka. Wsypać zawartość opakowania z warzywami. Dolać 3/4 szklanki wrzącej wody, dodać przyprawy- całość dusić max 10min (ewentualnie jeszcze podlewać wodą w razie potrzeby) aby nie rozgotować warzyw. Podawać z ryżem.
Jeśli chcemy sos zagęścić, można to zrobić 2-3 łyżkami mąki ziemniaczanej (rozmieszać w kubku z sosem z duszenia- dodać do garnka i zagotować). Zamiast powyższej listy przypraw można również doprawić całość gotową przyprawą- jednakże polecam komponowanie smaków samemu:)

SMACZNEGO!





3 komentarze: