Etykiety

czwartek, 22 grudnia 2016

PIECZONA GOLONKA Z INDYKA

danie na świąteczny stół, przepis na obiad, golonka z indyka z warzywami
pieczone golonki z indyka

Miał być przepis na indyka pieczonego w całości, będzie na golonki indycze :p Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, szczerze polecam prosty przepis na golonki z indyka. Uważam, że prezentują się świetnie i jeszcze lepiej smakują:) Potrzeba niewielu składników, które rach- ciach wrzucamy do naczynia żaroodpornego, włączamy piekarnik i już :D można dodać różne warzywa m.in.marchewkę, cebulę, paprykę, pieczarki z ziemniakami włącznie. U mnie w wersji z marchewką i cebulą, podane z młodymi (tak tak wiem że jest zima:p) ziemniakami i mizerią. Doskonałym uzupełnieniem będą również pieczone ziemniaki (to polecam pod warunkiem, że umiecie świetnie przewidzieć czas ich pieczenia lub macie 2 piekarniki:), puree czy kluski śląskie, zaś z surówek prócz mizerii: marchewka z jabłkiem, z białej rzodkwi (klik), z pora (klik) czy z kapusty kiszonej- właściwie każda ;)

PIECZONE GOLONKI Z INDYKA


SURÓWKA marchewka z jabłkiem

surówka do ryby, pieczonego kurczaka indyka wieprzowiny
tarta marchewka z jabłkiem

Czasem siła tkwi w prostocie:) Klasyczna surówka marchew z jabłkiem- dość szybka do przygotowania, pełna witamin i smaku. Chyba każdy ją jadł:) Smak zależy od rodzaju użytych jabłek oraz ilości dodanego soku z cytryny. Pasuje do ryb, dań z drobiu i wieprzowiny, np do klasycznych kotletów schabowych czy zrazików. Do przygotowania większej ilości polecam użyć szatkownicy- idzie ekspresowo:)

SURÓWKA marchew z jabłkiem


poniedziałek, 19 grudnia 2016

SURÓWKA z białej rzodkwi

surówka do ryby, drobiu, wieprzowiny, schabu, karkówki, indyka, kurczaka
surówka z białej rzodkwi

Święta tuż tuż:) mam takie opóźnienia w publikowaniu postów że aż wstyd, zdjęcia do tego przepisu powstały podczas... Wielkanocy :p stąd króliczek w tle:) niemniej jednak dziś przepis na szybką i wyrazistą w smaku surówkę z rzodkwi białej pasującą właściwie do wszystkiego. Zdrowa, zawierająca dużo witaminy C, soli mineralnych i kwasu foliowego biała rzodkiew posiada również właściwości bakteriobójcze, dlatego warto ją jeść. Taka wersja surówki świetnie pasuje do ryby, dań z wieprzowiny oraz pieczonego drobiu.

SURÓWKA z białej rzodkwi

poniedziałek, 19 września 2016

ZUPA KREM Z CUKINII w wersji light


krem z cukinii z groszkiem ptysiowym


Dostałam od teściów, z ogródka- ekologiczną, dość dużą cukinię i postanowiłam ugotować z niej zupę. Taką dużą cukinię trzeba obrać, bo ma zdrewniałą skórkę oraz usunąć gniazda nasienne. Dlatego, jeśli planujecie np smażyć cukinię w panierce, placuszki lub zrobić gulasz taki aby cukinia się nie rozpadła i lepiej wyglądała polecam te małe, których nie obieramy i nie usuwamy pestek:) Taka duża świetnie nadaje się na zupę lub dżem:)  Zupa jest zdrowa, pożywna i właściwie w wersji light bo bez dodatku śmietany:)

ZUPA KREM Z CUKINII w wersji light


wtorek, 14 czerwca 2016

MUFFINKI z truskawkami


przepis na muffiny z truskawkami
muffinki z truskawkami

Pierwszy raz robiłam muffinki z truskawkami i skromnie powiem, że moim zdaniem były pyszne:p Mam stały przepis podstawowy na muffinki i zwykle zmieniam tylko dodatki (z tego przepisu) ale miałam pół opakowania naturalnego serka homogenizowanego i postanowiłam go wykorzystać zastępując część mleka. Jak się okazało to trafiony pomysł, bo serek nadał ciastu delikaniejszy, jakby maślany smak, co bardzo dobrze się komponowało z truskawkami:)

MUFFINKI z truskawkami

czwartek, 24 marca 2016

Najzwyklejsze jajka w majonezie :)


jaja na twardo z majonezem, przepisy na wielkanoc

Jajka w majonezie z groszkiem lub kukurydzą, wiele osób bardzo je lubi, lubimy i my:) Nic dodać nic ująć.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2/3 puszki groszku konserwowego
  • kilka łyżek majonezu
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • papryka czerwona w proszku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, wkładając do zimnej osolonej wody i gotować maksymalnie 10min od momentu zagotowania wody. Wystudzić, obrać, przekroić na pół. Ułożyć na talerzu wypukłą stroną do góry. Każdą część posmarować majonezem (w przypadku bardzo gęstego majonezu można rozmieszać go z niewielką ilością jogurtu naturalnego), obsypać naokoło odsączonym z zalewy groszkiem lub kukurydzą. Posypać po wierzchu papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO!

jaja na twardo z majonezem

wtorek, 22 marca 2016

JAJKA FASZEROWANE pieczarkami

przepis na jajka faszerowane pieczarkami
jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane to u nas obowiązkowe danie na wielkanocnym śniadaniu. Poniżej przepis na klasyczne jajka faszerowane pieczarkami. Rzeżucha stanowi nie tylko dodatek dekoracyjny ale nadaje również charakterystycznego, świątecznego smaku.

JAJKA FASZEROWANE pieczarkami


piątek, 18 marca 2016

CORDON BLEU po hiszpańsku czyli roladki z kurczaka z salami w kukurydzianej panierce

przepis na cordon bleu


Pamiętacie akcję Lidla Pascal kontra Okrasa? to jeden z ich przepisów, trochę zmodyfikowany produktowo:) Potrawa wygląda moim zdaniem rewelacyjnie i tak samo smakuje. Mięso, mimo pieczenia w piekarniku jest soczyste, a panierka chrupiąca:) z przygotowaniem troszkę trzeba się "pobawić" ale naprawdę warto. W oryginale użyty był ser Manchego i hiszpańskie chorizo, zastąpiłam je bardziej dostępnymi składnikami:p Uważam, że to świetne danie na świąteczny stół lub rodzinny obiad. Ja wykorzystałam ten przepis m.in. w ubiegłym roku na wielkanocny obiad. Podawałam z surówką z rukoli (przepis) wymieszanej z roszponką i bez papryki, kluskami śląskimi oraz sosem pieczarkowym (przepis poniżej). Jako dodatki można również użyć: pieczone ziemniaki, kopytka, frytki.

Składniki (na 8 sztuk):
  • 8 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 300g sera Kolumb
  • 32- 48 plastrów salami paprykowego (po 4-6 na filet, zależnie od wielkości)
  • 100g masła
  • 300g płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
  • 500g pieczarek
  • ok 3/4 szkl białego wytrawnego wina
  • 250ml śmietany 30%
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Ser obrać ze skórki i pokroić na plastry grubości ok 5mm. Filety umyć, osuszyć i rozbić cienko (najlepiej robić to wkładając pierś pomiędzy 2 płaty folii- nie będzie pryskało nam po kuchni:) na kształt prostokątów, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Każdy ułożyć na płacie folii spożywczej, na filecie ułożyć 4-6 plastrów salami oraz po 2-3 plastry sera. Przy pomocy folii zwinąć w roladkę (tak przygotowane roladki można przechować w lodówce do następnego dnia). Płatki rozdrobnić tak aby kawałki były jeszcze widoczne i wysypać na płaski duży talerz. Masło roztopić. Roladkę przekładać na talerz z płatkami, smarować pędzelkiem stopniowo obtaczając w płatkach aż do pokrycia całości. Piec 25-30min w piekarniku nagrzanym do 200oC (góra-dół). 
Sos: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, przyprawić solą, pieprzem, częścią curry i smażyć do czasu aż pieczarki puszcza wodę. Dodać wino, śmietanę i dusić do momentu zredukowania sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie curry.
Na talerze wykładać ciepły sos, na nim ułożyć przecięte na pół, najlepiej po skosie roladki, dołożyć dodatki i podawać:)

SMACZNEGO!




przepis na świąteczny obiad wielkanoc

czwartek, 17 marca 2016

SAŁATKA warstwowa z szynką, ananasem i porem

przepis na sałatkę warstwową z szynką, sałatka wielkanocna
sałatka warstwowa z szynką, ananasem i porem

Ta warstwowa sałatka z szynką, ananasem i porem wygląda pięknie i świetnie smakuje:) zgadzacie się ze mną? Trochę na słodko dzięki anansowi i kukurydzy, trochę na wytrawnie za zasługą pora i selera. Bardzo pasuje zarówno na świąteczny wielkanocny lub bożonarodzeniowy stół, jak i na imprezę, sylwestra, andrzejki, imieniny itp. Zawsze robiłam ją w postaci mieszanej, a warstwy podpatrzyłam na blogu Prawo do gotowania z pasją. Sałatka jest szybka do przygotowania a ponieważ zbliża się Wielkanoc polecam zrobienie takiej właśnie sałatki. Szynkę można zastąpić np wędzonym kurczakiem, który również będzie się świetnie komponował z całością:)

SAŁATKA warstwowa z szynką, ananasem i porem

poniedziałek, 14 marca 2016

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA z płatkami migdałowymi


zapiekanka kalafiorowa przepis
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i płatkami migdałowymi

Mamy w rodzinie wegetariankę, która była u nas ostatnio na kolacji. Zależało mi aby zrobić coś szybkiego (przy małej Poli nie da się na razie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu:/), wege oraz aby tym razem nie zawierało pieczarek ani szpinaku, których używam zazwyczaj. Poszukując inspiracji przypomniało mi się, że kiedyś z sąsiadką, gotując wspólnie obiad, robiłyśmy zapiekankę makaronową z kalafiorem. Wyszła nam bardzo smacznie i postanowiłam odtworzyć przepis. Smakowało, przynajmniej tak twierdzili goście:p

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA z płatkami migdałowymi


piątek, 11 marca 2016

SAŁATKA WIELKANOCNA, czyli sałatka wiosenna zwana serową:)


przepis na sałatkę wielkanocną, sałatka serowa

Dziś sałatka nazywana przeze mnie wiosenną, przez ciocię serową a przez mamę wielkanocną:) Lekka dzięki świeżemu ogórkowi i rzodkiewce, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Świetna jako urozmaicenie na świątecznym stole, czy na codzienne śniadanie. Przepis podpatrzony u cioci Gosi- moc pozdrowień:*


SAŁATKA WIELKANOCNA, czyli sałatka wiosenna zwana serową:)


poniedziałek, 11 stycznia 2016

MAKARON z tuńczykiem w sosie śmietanowym

przepis na penne z tuńczykiem w sosie śmietanowym
makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym to kolejny z przepisów na obiad w 15 minut:) Proste, SZYBKIE i tanie danie, przede wszystkim bardzo smaczne. Uważam, że puszkę tuńczyka i paczkę makaronu zawsze warto mieć w zapasie.
Pamiętacie przepis na makaron penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym? (przepis TUTAJ) Jeśli Wam smakował, wypróbujcie również ten przepis. Mi ciężko jednoznacznie wskazać faworyta:)

MAKARON z tuńczykiem w sosie śmietanowym


czwartek, 7 stycznia 2016

SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą

sałatka ze szpinakiem i fetą
sałatka ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą

Witajcie w Nowym Roku:)
Kolejna, bardzo szybka do przygotowania sałatka. Do tego baaaardzo zdrowa: szpinak, ziarna słonecznika, miód, czosnek. Gdy spróbowałam jej po raz pierwszy u znajomych, byłam bardzo zaskoczona, że coś ze świeżym szpinakiem może być tak pyszne:) Sandra, Robert- moc pozdrowień:) Polecam ten przepis! Sałatkę podajemy ze świeżą, chrupiącą bagietką. Teraz pomyślałam jeszcze, że dobrze pasowałyby do niej grzanki zrobione z białego pieczywa i dodane do środka... przetestuję następnym razem:) 
Kilka słów o samym szpinaku: nie dość, że jest niskokaloryczny to jeszcze ciężko krótko wymienić jego zalety zdrowotne. Jest bogaty w żelazo, potas, magnes, kwas foliowy (polecany kobietom w ciąży). Chroni przed miażdżycą, ma działanie antynowotworowe, obniżające cholesterol i nadciśnienie. Opóźnia procesy starzenia, reguluje pracę serca i przyspiesza metabolizm. Jeśli macie z nim złe skojarzenia z dzieciństwa- dajcie mu drugą szansę, bo warto!

SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą