muffinki z truskawkami |
Pierwszy raz robiłam muffinki z truskawkami i skromnie powiem, że moim zdaniem były pyszne:p Mam stały przepis podstawowy na muffinki i zwykle zmieniam tylko dodatki (z tego przepisu) ale miałam pół opakowania naturalnego serka homogenizowanego i postanowiłam go wykorzystać zastępując część mleka. Jak się okazało to trafiony pomysł, bo serek nadał ciastu delikaniejszy, jakby maślany smak, co bardzo dobrze się komponowało z truskawkami:)
MUFFINKI z truskawkami
Składniki (na 12 muffinek):
Składniki suche:
- 300g mąki (2 szkl)
- 140g cukru (0,5 szkl)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 70 ml mleka (0,25 szkl)
- 100g serka homogenizowanego naturalnego (4 duże łyżki)
- 100ml oleju słonecznikowego (lub 100g stopionego i przestudzonego masła)
- 1 jajko rozm. L
Dodatki:
- 200g truskawek
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę i składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartości obu misek połączyć i dokładnie wymieszać. Truskawki umyć, usunąć szypułki, 6szt przekroić na połówki i odłożyć, resztę pokroić na ćwiartki, dodać do miski i delikatnie wymieszać. Do formy na muffinki włożyć papilotki (jeśli nie mamy papilotek wysmarować je margaryną lub olejem i po upieczeniu zostawić do wystygnięcia w formie, lub użyć silikonowych foremek) i nakładać do mniej więcej 3/4 wysokości. Wcisnąć jeszcze na wierzch każdej odłożone połówki truskawek (ładnie wyglądają po upieczeniu:). Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180oC (termoobieg). Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Biorę jedną do herbatki :)
OdpowiedzUsuńsmacznego:) do herbatki wszystkie muffinki pasują idealnie:)
UsuńUwielbiam owoce w deserach! Pyszności
OdpowiedzUsuńLubie truskawki, ale na sucho to niezbyt;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię truskawki, a muffinki jeszcze bardziej, także już wiem, że muszę je zrobić:)
OdpowiedzUsuńhejka musze sobie takie zrobic u siebie
OdpowiedzUsuńMoje ulubione truskawki w muffinkach :D
OdpowiedzUsuń