muffinki ze śliwkami |
Ach... śliwki.
Znowu ekspresowe muffinki, tym razem ze śliwkami. Poza tym, postanowiłam dodać troszkę więcej cukru, rezygnując jednocześnie z cukru waniliowego. Kolejną modyfikacją było zastąpienie masła olejem. Porównując z muffinkami z malinami, śliwkowe były bardziej wilgotne i stały się moimi faworytami:)
MUFFINKI ze śliwkami
Składniki (na ok 15 muffinek):
Składniki suche:
- 300g mąki (2 szkl)
- 140g cukru (0,5 szkl)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 130 ml mleka (0,5 szkl)
- 100ml oleju słonecznikowego (lub 100g stopionego i przestudzonego masła)
- 1 jajko rozm. L
Dodatki:
- 200g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Mąkę i składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartości obu misek połączyć i dokładnie wymieszać. Śliwki umyć, pokroić na 4 usuwając pestki, dodać do miski (trochę odłożyć) i delikatnie wymieszać. Do formy na muffinki włożyć papilotki (jeśli nie mamy papilotek wysmarować je margaryną lub olejem i po upieczeniu zostawić do wystygnięcia w formie, lub użyć silikonowych foremek) i nakładać do mniej więcej 3/4 wysokości. Wcisnąć jeszcze na wierzch odłożone częstki śliwek (ładnie wyglądaja po upieczeniu:). Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180oC (termoobieg). Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Cudowne muffinki! Muszą wybornie smakować :)
OdpowiedzUsuńNo tak- sezon śliwkowy w pełni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie muffiny :)
właśnie wyciągnęłam z piekarnika :) pyszne!
OdpowiedzUsuń