tarta ze śliwkami |
Tarta ze śliwkami, zrobiona z przepisu z bloga Gotuj się kto może, zwiększyłam tylko troszkę proporcje na kruszonkę i nie dodawałam do niej cynamonu. Prosta i pyszna!
obojętne czy dacie duże czy małe śliwki, naprawdę nie ma to wielkiego znaczenia:)
Składniki:
kruchy spód: przepis taki sam jak na babeczki z kremem, który znajdziecie TUTAJ
- 250g mąki
- 100g masła/ margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 60g masła w temp pokojowej
- 120g mąki pszennej
- 130g cukru
Składniki na nadzienie:
- ok 500g śliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki krupczatki (lub kaszy manny)
- 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
Przygotowanie:
Zagnieść kruchy spód: masło wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzało (jeśli nie mamy czasu: zetrzeć na tarce lub roztopić:) ) W misce wymieszać składniki suche, dodać masło i jajko, dokładnie wymieszać. Zagniatać na gładkie ciasto przez około 5min , wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić na pół godziny do lodówki.
Śliwki: umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wymieszać z mąką (zapobiegnie wyciekaniu soku) i cukrem.
Kruszonka: do miski wsypać mąkę i cukier, wymieszać i dodać masło. Rozcierać składniki w palcach do uzyskania niedużych grudek. Spód do tarty wstawić na 10min do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra- dół), następnie wyłożyć śliwki i posypać kruszonką. Piec 20min również w 180oC.
SMACZNEGO!
Pyszna i prosta! Robię dziś drugi raz :-) mniam mniam!!
OdpowiedzUsuń