Etykiety

czwartek, 24 marca 2016

Najzwyklejsze jajka w majonezie :)


jaja na twardo z majonezem, przepisy na wielkanoc

Jajka w majonezie z groszkiem lub kukurydzą, wiele osób bardzo je lubi, lubimy i my:) Nic dodać nic ująć.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2/3 puszki groszku konserwowego
  • kilka łyżek majonezu
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • papryka czerwona w proszku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, wkładając do zimnej osolonej wody i gotować maksymalnie 10min od momentu zagotowania wody. Wystudzić, obrać, przekroić na pół. Ułożyć na talerzu wypukłą stroną do góry. Każdą część posmarować majonezem (w przypadku bardzo gęstego majonezu można rozmieszać go z niewielką ilością jogurtu naturalnego), obsypać naokoło odsączonym z zalewy groszkiem lub kukurydzą. Posypać po wierzchu papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO!

jaja na twardo z majonezem

wtorek, 22 marca 2016

JAJKA FASZEROWANE pieczarkami

przepis na jajka faszerowane pieczarkami
jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane to u nas obowiązkowe danie na wielkanocnym śniadaniu. Poniżej przepis na klasyczne jajka faszerowane pieczarkami. Rzeżucha stanowi nie tylko dodatek dekoracyjny ale nadaje również charakterystycznego, świątecznego smaku.

JAJKA FASZEROWANE pieczarkami


piątek, 18 marca 2016

CORDON BLEU po hiszpańsku czyli roladki z kurczaka z salami w kukurydzianej panierce

przepis na cordon bleu


Pamiętacie akcję Lidla Pascal kontra Okrasa? to jeden z ich przepisów, trochę zmodyfikowany produktowo:) Potrawa wygląda moim zdaniem rewelacyjnie i tak samo smakuje. Mięso, mimo pieczenia w piekarniku jest soczyste, a panierka chrupiąca:) z przygotowaniem troszkę trzeba się "pobawić" ale naprawdę warto. W oryginale użyty był ser Manchego i hiszpańskie chorizo, zastąpiłam je bardziej dostępnymi składnikami:p Uważam, że to świetne danie na świąteczny stół lub rodzinny obiad. Ja wykorzystałam ten przepis m.in. w ubiegłym roku na wielkanocny obiad. Podawałam z surówką z rukoli (przepis) wymieszanej z roszponką i bez papryki, kluskami śląskimi oraz sosem pieczarkowym (przepis poniżej). Jako dodatki można również użyć: pieczone ziemniaki, kopytka, frytki.

Składniki (na 8 sztuk):
  • 8 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 300g sera Kolumb
  • 32- 48 plastrów salami paprykowego (po 4-6 na filet, zależnie od wielkości)
  • 100g masła
  • 300g płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
  • 500g pieczarek
  • ok 3/4 szkl białego wytrawnego wina
  • 250ml śmietany 30%
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Ser obrać ze skórki i pokroić na plastry grubości ok 5mm. Filety umyć, osuszyć i rozbić cienko (najlepiej robić to wkładając pierś pomiędzy 2 płaty folii- nie będzie pryskało nam po kuchni:) na kształt prostokątów, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Każdy ułożyć na płacie folii spożywczej, na filecie ułożyć 4-6 plastrów salami oraz po 2-3 plastry sera. Przy pomocy folii zwinąć w roladkę (tak przygotowane roladki można przechować w lodówce do następnego dnia). Płatki rozdrobnić tak aby kawałki były jeszcze widoczne i wysypać na płaski duży talerz. Masło roztopić. Roladkę przekładać na talerz z płatkami, smarować pędzelkiem stopniowo obtaczając w płatkach aż do pokrycia całości. Piec 25-30min w piekarniku nagrzanym do 200oC (góra-dół). 
Sos: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki pokrojone w półplasterki, przyprawić solą, pieprzem, częścią curry i smażyć do czasu aż pieczarki puszcza wodę. Dodać wino, śmietanę i dusić do momentu zredukowania sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie curry.
Na talerze wykładać ciepły sos, na nim ułożyć przecięte na pół, najlepiej po skosie roladki, dołożyć dodatki i podawać:)

SMACZNEGO!




przepis na świąteczny obiad wielkanoc

czwartek, 17 marca 2016

SAŁATKA warstwowa z szynką, ananasem i porem

przepis na sałatkę warstwową z szynką, sałatka wielkanocna
sałatka warstwowa z szynką, ananasem i porem

Ta warstwowa sałatka z szynką, ananasem i porem wygląda pięknie i świetnie smakuje:) zgadzacie się ze mną? Trochę na słodko dzięki anansowi i kukurydzy, trochę na wytrawnie za zasługą pora i selera. Bardzo pasuje zarówno na świąteczny wielkanocny lub bożonarodzeniowy stół, jak i na imprezę, sylwestra, andrzejki, imieniny itp. Zawsze robiłam ją w postaci mieszanej, a warstwy podpatrzyłam na blogu Prawo do gotowania z pasją. Sałatka jest szybka do przygotowania a ponieważ zbliża się Wielkanoc polecam zrobienie takiej właśnie sałatki. Szynkę można zastąpić np wędzonym kurczakiem, który również będzie się świetnie komponował z całością:)

SAŁATKA warstwowa z szynką, ananasem i porem

poniedziałek, 14 marca 2016

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA z płatkami migdałowymi


zapiekanka kalafiorowa przepis
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i płatkami migdałowymi

Mamy w rodzinie wegetariankę, która była u nas ostatnio na kolacji. Zależało mi aby zrobić coś szybkiego (przy małej Poli nie da się na razie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu:/), wege oraz aby tym razem nie zawierało pieczarek ani szpinaku, których używam zazwyczaj. Poszukując inspiracji przypomniało mi się, że kiedyś z sąsiadką, gotując wspólnie obiad, robiłyśmy zapiekankę makaronową z kalafiorem. Wyszła nam bardzo smacznie i postanowiłam odtworzyć przepis. Smakowało, przynajmniej tak twierdzili goście:p

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA z płatkami migdałowymi


piątek, 11 marca 2016

SAŁATKA WIELKANOCNA, czyli sałatka wiosenna zwana serową:)


przepis na sałatkę wielkanocną, sałatka serowa

Dziś sałatka nazywana przeze mnie wiosenną, przez ciocię serową a przez mamę wielkanocną:) Lekka dzięki świeżemu ogórkowi i rzodkiewce, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Świetna jako urozmaicenie na świątecznym stole, czy na codzienne śniadanie. Przepis podpatrzony u cioci Gosi- moc pozdrowień:*


SAŁATKA WIELKANOCNA, czyli sałatka wiosenna zwana serową:)