sałatka z rukolą, pomidorami, papryką i prażonym słonecznikiem |
Surówki można zrobić na 1000 sposobów. Warto do tego wykorzystywać różne rodzaje sałat, np. rzymską, roszponkę, lodową, radicchio czy właśnie rukolę. Rukola jest lekko gorzkawa i wyrazista w smaku, niektórzy twierdzą, że ma posmak orzechowy. Warto łączyć ją z innymi rodzajami sałat dla załagodzenia smaku lub z neutralnymi warzywami, jak np. pomidor. Często uważana za sałatę, tak naprawdę należy do rodziny kapustowatych:) Jej pełna nazwa to rokietta siewna, bardzo popularna jest w kuchni śródziemnomorskiej. To bogate źródło witamin i wartości odżywczych, zwiększa odporność, ma działanie bakteriobójcze, chroni przed nowotworami a dodatkowo jest lekkostrawna i niskokaloryczna (ok. 20kcal na 100g). Zawiera również naturalny kwas foliowy i sporo żelaza, przez co polecam jej stosowanie przez kobiety w ciąży:) Poniższa surówka pasuje do właściwie każdego mięsa i do ryb.
SURÓWKA Z RUKOLI z pomidorami, papryką i prażonym słonecznikiem
Składniki:
- 100g rukoli
- 1 pomidor
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Rukolę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i zostawić do obcieknięcia. Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć ziarna słonecznika- ok 5min od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. Pomidora i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Oliwę, ocet i oregano wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami i ponownie dokładnie ze sobą wymieszać.
Bez soli?
OdpowiedzUsuńOcet balsamiczny jest slony
OdpowiedzUsuń