Etykiety

środa, 19 marca 2014

MAKARON PENNE z tuńczykiem w sosie pomidorowym


makaron z tuńczykiem przepis, penne al tonno
penne al tonno e pomodoro; makaron penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Kolejny z przepisów na szybki, włoski makaron. Penne al tonno e pomodoro, czyli makaron penne z tuńczykiem w sosie pomidorowym. W tym przepisie użyłam passaty pomidorowej (Tesco, nam smakuje- to nic innego jak przetarta pasta z pomidorów, lekko przyprawiona) ale można ją oczywiście zastąpić pomidorami z puszki. Puszkę tuńczyka i pastę pomidorową zawsze mam w zapasie, przydaje się gdy nie mam czasu na przygotowanie czasochłonnego obiadu lub zjawiają się głodni goście, a ze składników w lodówce ciężko skomponować coś sensownego:) To oryginalny przepis, przywieziony ze słonecznej Toskanii- pozdrowienia dla Asi, Danilo i Oliwki!:*

PENNE z tuńczykiem w sosie pomidorowym



Składniki (2-3 porcje):
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub oliwie
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 butelki passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki papryki mielonej
  • olej
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 łyżki tartego parmezanu/ grana padano
  • 200-250g makaronu penne
Przygotowanie:
Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie, ok 2min. Dodać czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę oraz passatę pomidorową. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę i dusić ok 5-7min. Ewentualnie dodać szczyptę cukru dla przełamiania smaku. Dorzucić tuńczyka osączonego z zalewy i rozdrobnionego (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody lub zalewę z tuńczyka). Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorące, posypane serem.

SMACZNEGO!

makaron z tuńczykiem przepis

5 komentarzy:

  1. Smaczny był, dziękuję za przepis!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo często robię podobny, nawet dziś jest w planach ;) tylko na koniec dodaję świeżą bazylię i zamiast parmezanu, mozzarellę

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja robię ten przepis po swojemu, troche zmodyfikowany - po pierwsze nie mieszam makaronu z sosem w patelni tylko podaje makaron na talerz i na środku nalewam kilka lyzek sosu, dzieki temu potrawa ladniej wygląda niż takie rozciapciane na patelni wszystko razem. Do tego zageszczam smietana 18 procent i doprawiam ziolami prowansalskimi i jest petarda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem też wykładam sos na makaron:) podałam oryginalny włoski przepis a oni zawsze wrzucają makaron do sosu aby jeszcze troche sosu wciągnął

      Usuń