Etykiety

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

SURÓWKA Z ROSZPONKI

sałatka z roszponką
surówka z roszponki
Ekspresowa surówka z roszponki z pomidorkami i prażonym słonecznikiem  Dodałam chwilę podsmażone paluszki krabowe, które jak się okazuje nie są moim przysmakiem:p Bez nich świetnie pasuje do mięs pieczonych lub np do grilla  Świetna gdy mamy obiad wieloosobowy, bo nie dość, że jest baaardzo szybka, to z opakowania sałaty 125g powstaje naprawdę duża miska:) Roszponka zawiera wiele cennych składników: wapń, fosfor, żelazo, potas oraz witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Paluszki krabowe można zastąpić np. serem feta, dodać oliwki i sałatka z roszponki gotowa.

SURÓWKA Z ROSZPONKI

piątek, 26 kwietnia 2013

MIZERIA Z POMIDORKAMI

surówka z ogórka i pomidora
mizeria z pomidorkami

Prosta, kilku składnikowa surówka, do przygotowania w kilka minut. Polecam do mięs (np. kurczaka pieczonego lub kotleta smażonego saute) lub dań z ryb (np. dorsza). Świetna szczególnie w upalne dni!

MIZERIA Z POMIDORAMI


KOTLET SCHABOWY saute

schab przepis
kotlet schabowy saute
Wiosna (momentami ma się wrażenie, ze już lato!:) ), muszę trochę zacząć zwracać uwagę na kaloryczność potraw, bo niebawem wakacje, a zima była dość długa...:D Dlatego dziś- schab smażony bez panierki, oprószony tylko solą i pieprzem, z odrobiną masła. Soczyste, złociste mięsko. 100g takiego usmażonego już schabu ma ok 270kcal, natomiast w panierce ok 320kcal, niby nieduża różnica, ale... 100g surowego mięsa po usmażeniu bez panierki traci ok 20-25% wagi, natomiast w panierce (mąka, jajko, bułka) nabiera ok 30%. Tak więc w rzeczywistości porcja waży prawie 2x tyle.

KOTLET SCHABOWY BEZ PANIERKI


wtorek, 23 kwietnia 2013

MIZERIA W WERSJI LIGHT

mizeria przepis
mizeria w wersji light

Dziś prosty przepis na mizerię w wersji light. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, mi zwłaszcza do kotletów schabowych lub mielonych, ale także jako dodatek do ryb. Mizeria dzięki zastąpieniu części śmietany jogurtem naturalnym jest stanowczo mniej kaloryczna, nie tracąc jednocześnie smaku. Polecam wszystkim dbającym o linię:)

MIZERIA LIGHT


OLIWKI z ziołami i czosnkiem

oliwki przepis
oliwki z ziołami i czosnkiem
Oliwki z ziołami i czosnkiem- eleganckie i wytrawne! Idealne na przystawkę przed obiadem, na imprezę, lub też jako dodatek do grilla. Świetnie się komponują z różnego rodzaju serami i wieczorną lampką wina:) Tak przyrządzone oliwki po raz pierwszy jadłam w hiszpańskiej restauracji. To typowe hiszpańskie tapas.

OLIWKI Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM


sobota, 20 kwietnia 2013

TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO z pieczarkami


tarteletki z ciasta francuskiego z pieczarkami
tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Tartaletki, tarteletki- spotkać można oba określenia, sprawdziłam i wg słownika poprawną formą jest tarteletka.Choć na pierwszy rzut oka wydaje się to nielogiczne, ponieważ to określenie oznacza: mała tarta, to nabiera jakiegoś sensu po zagłębieniu się w pochodzenie słowa, bo nazwa pochodzi od francuskiego tartelette- ktoś to kiedyś tak przetłumaczył i tak niby jest poprawnie:) jednakże z tego co widze w przepisach w Pl przyjęło się określenie niepoprawne  to będzie i u mnie:p jakby się to nie nazywało jest naprawdę smaczne:) Tarteletki, czy też tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami i papryką na serku chrzanowym- wyglądają uroczo i świetnie smakują. Nadają się na ekspresowy obiad podane z barszczykiem lub jako przekąska na imprezę. Serek chrzanowy można zastąpić np keczupem.

TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI

piątek, 19 kwietnia 2013

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM na czekoladowym spodzie

sernik idealny
sernik z musem malinowym na czekoladowym spodzie

Sernik upieczony dla męża, na jego powrót:) Idealny sernik z musem malinowym, na czekoladowym spodzie- nie ma możliwości aby się nie udał! Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze i kąpieli wodnej  NIGDY nie opada. Kremowy, rozpływający się w ustach i wyglądający bardzo efektownie. Przepis już dawno podpatrzony na KwestiiSmaku, pierwszy raz robiłam go ponad 2 lata temu na święta i od tamtej pory jest najczęściej robionym przeze mnie sernikiem.

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM na czekoladowym spodzie


KREWETKI smażone z chili i pomidorami

krewetki mrożone przepis
krewetki smażone z chili i pomidorami

Krewetkowy wieczór ze znajomymi:) Ola i Jacek- "winowajcy" tego, że jadam i lubię krewetki. Ludzie dzielą się na 2 grupy- tych którzy je lubią/kochają i ich nienawidzą. Należymy do tych pierwszych:) Tym razem robiliśmy krewetki w 2 odsłonach: duszone w maśle (przepis podam później) oraz testowaliśmy ten, nowy, trochę wymyślony na potrzeby wieczoru:), przepis na krewetki smażone z chili i pomidorami. Myślę, że zagości w naszym jadłospisie na stałe. Delikatnie wyczuwalna ostrość papryczki chili i łagodne pomidory świetnie się komponują. Wszystkim bardzo smakowało, nawet miałam zacytować komentarz Jacka, tylko nie bardzo pamiętam co to miało być:p

KREWETKI SMAŻONE Z CHILI I POMIDORAMI


wtorek, 9 kwietnia 2013

WIOSENNY TWAROŻEK

twarożek wiosenny

Śniadanko:) co prawda dzisiejszy padający śnieg nie wróży szybkiej wiosny, ale trzeba się jakoś pocieszyć:) Wiosenny twarożek, z rzodkiewką, szczypiorkiem i śmietanką. Banalny a taki smaczny!

WIOSENNY TWAROŻEK

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

PRZEKĄSKA IMPREZOWA- ŚLIMAKI z ciasta francuskiego


ciasto francuskie z szynką
ślimaki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z szynką i serem. Ekspresowa przekąska- prosta i smaczna. Świetna na przyjęcie, doskonała jako dodatek do piwa. Przepis na roladki z ciasta francuskiego bardzo przydatny, gdy niespodziewanie wieczorem  nawiedzają nas znajomi, bo powstaje z zazwyczaj dostępnych w lodówce składników.

ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO


JAJKO SADZONE w papryce

jajka przepisy
jajko sadzone w papryce- idealne:)
Jajko sadzone w papryce, wyglądające jak wiosenny kwiatek:) Prosty sposób na odmianę i uatrakcyjnienie śniadania. Człowiekowi od razu poprawia się nastrój! ja nabrałam dobrego humoru na cały dzień i mam nadzieję, że mnie szybko nie opuści:) Wiosno wracaj!!!
Przy okazji robienia tego śniadania przypomniał mi się jeszcze 1 sposób, z dzieciństwa, na jajko sadzone- zrobię następnym razem:) Kurcze, ja naprawdę uwielbiam jeść!

JAJKO SADZONE W PAPRYCE

sobota, 6 kwietnia 2013

PARFAIT Z KIWI- lekki deser

parfait
parfait z kiwi- lekki deser warstwowy

Parfait z kiwi, warstwowy deser owocowy. Bardzo lekki, orzeźwiający, dietetyczny i zdrowy. Oczywiście można również zrezygnować z wersji light zastępując płatki ciasteczkami, a jogurt bitą śmietaną kremówką:)

PARFAIT Z KIWI


czwartek, 4 kwietnia 2013

CHLEB SŁONECZNIKOWY NA ZAKWASIE

chleb żytni
chleb słonecznikowy na zakwasie
Mam już zakwas, przyszedł czas na chleb:) Wybór padł na chleb słonecznikowy z mąki żytniej pełnoziarnistej. Chleb na zakwasie, bez dodatku drożdży i polepszaczy z prażonym słonecznikiem i siemieniem. Mniam!

przepis na zakwas znajdziecie tu

CHLEB SŁONECZNIKOWY NA ZAKWASIE


ZAKWAS ŻYTNI na domowy chleb

zakwas na chleb
zakwas żytni na chleb

Zakwas do pieczenia chleba, zakwas żytni- bardzo prosty do wyhodowania, potrzebne są jedynie woda, mąka, cierpliwość i czas:) Oczekiwanie zostanie wynagrodzone pysznym domowym pieczywem, które później będziemy mogli piec na naszym zakwasie. Są zapewne przepisy szybsze, mój jest zrobiony z przepisu znalezionego na smakowitychleb.pl wypróbowany, dlatego szczerze go polecam. O zakwas należy dbać, trzymać w cieple i dokarmiać go aby mógł pracować.

ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB


środa, 3 kwietnia 2013

SPAGHETTI AL POMODORO

spaghetti z pomidorami
spaghetti al pomodoro
Spaghetti al pomodoro czyli spaghetti z sosem pomidorowym/ pomidorami kolejny ekspresowy włoski  przepis na makaron:) Mimo tak prostych składników, bardzo aromatyczny, pyszny i na dodatek cieszący oczy, a ja naprawdę w pierwszej kolejności jem oczami! Bardzo ważna w tym przepisie jest jakość pomidorów- powinny być dojrzałe, soczyste i mieć cienką skórkę, drugi bardzo istotny składnik to dobry, twardy ser- najlepiej parmezan lub grana padano.

SPAGHETTI AL POMODORO

wtorek, 2 kwietnia 2013

PASTA DO CHLEBA z makrelą wędzoną

pasta do chleba
pasta do chleba z makrelą wędzoną

Pasta  do chleba a właściwie sałatka z makrelą wędzoną. Wszystko zależy od wielkości kawałków na jakie zostaną pokrojone składniki:) Szybka, zdrowa i pełna wartości odżywczych. Pomysł męża, którego kiedyś w nocy korciło aby zjeść coś pysznego i ze składników w lodówce powstała taka własnie pasta z makrelą. Warto sobie urozmaicać jadłospis, aby nasze kanapki nie składały się zawsze z wędliny i sera żółtego. To przepis dobry i na śniadanie codzienne i na to świąteczne:)

PASTA Z WĘDZONĄ MAKRELĄ