Etykiety

czwartek, 4 kwietnia 2013

ZAKWAS ŻYTNI na domowy chleb

zakwas na chleb
zakwas żytni na chleb

Zakwas do pieczenia chleba, zakwas żytni- bardzo prosty do wyhodowania, potrzebne są jedynie woda, mąka, cierpliwość i czas:) Oczekiwanie zostanie wynagrodzone pysznym domowym pieczywem, które później będziemy mogli piec na naszym zakwasie. Są zapewne przepisy szybsze, mój jest zrobiony z przepisu znalezionego na smakowitychleb.pl wypróbowany, dlatego szczerze go polecam. O zakwas należy dbać, trzymać w cieple i dokarmiać go aby mógł pracować.

ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB




Składniki:
  • 250g mąki żytniej typ 2000
  • 250ml ciepłej wody
Przygotowanie:

Potrzebny będzie duży słoik szklany lub naczynie najlepiej gliniane oraz ściereczka.

I dzień wieczorem: 100g mąki + 100ml ciepłej wody- wymieszać dokładnie- powstanie gęsta papka. Słoik nakryć ściereczką- odstawić w ciepłe miejsce na 12h
II dzień rano: pomieszać drewnianą łyżką, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce
II dzień wieczorem: do zaczynu dodać 50g maki + 50ml wody- wymieszać delikatnie nakryć, odstawić w ciepłe miejsce na dobę aby mógł zacząć pracować- zacznie pachnieć octowo- owocowo
III dzień wieczorem: do zaczynu dodać 50g maki + 50ml wody- wymieszać delikatnie nakryć, odstawić w ciepłe miejsce
IV dzień rano:  pomieszać drewnianą łyżką, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce
IV dzień wieczorem: do zaczynu dodać 50g maki + 50ml wody- wymieszać delikatnie nakryć, odstawić w ciepłe miejsce
V dzień rano: zakwas jest aktywny i można się zabrać za przygotowanie chleba:)

Tu znajdziecie przepis na chleb żytni słonecznikowy na zakwasie.

co dalej?
Po wykorzystaniu części zakwasu do upieczenia chleba, zostawiamy sobie 3 łyżki (ok 50-70g, resztę należy wykorzystać, komuś dać lub wyrzucić) w słoiku i przechowujemy go w lodówce, lekko przykryty i nie dokręcony. Bez dokarmiania można go przechowywać w ten sposób do 10dni. Jeśli planujemy pieczenie (lub po prostu dokarmianie), należy wyjąć go z lodówki, kiedy nabierze temperatury pokojowej dodać równe ilości mąki i letniej wody (np. po 100g), wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 12h- po tym czasie powinien wyrosnąć i jest gotowy do użycia:)

UDANYCH WYPIEKÓW!


zakwas do pieczenia chleba

5 komentarzy:

  1. Jak najbardziej przydatny przepis. Ostatnio też właśnie robiłem domowy chlebek :)

    --
    Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu przystępnie napisana instrukcja :) Na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) i życzę udanych wypieków na własnym zakwasie!

      Usuń
  3. Dziękuję, bardzo dobrze opracowana receptura. Warta upowszechnienia, nie raz zdarza mi się znaleźć opis gdzie farmaceuta miałby problem ze zrozumieniem.
    Pozdrawiam
    początkujący piekarz
    KazioR

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i trzymam kciuki za pachnące, własne pieczywo!

      Usuń