surówka z roszponki |
Ekspresowa surówka z roszponki z pomidorkami i prażonym słonecznikiem Dodałam chwilę podsmażone paluszki krabowe, które jak się okazuje nie są moim przysmakiem:p Bez nich świetnie pasuje do mięs pieczonych lub np do grilla Świetna gdy mamy obiad wieloosobowy, bo nie dość, że jest baaardzo szybka, to z opakowania sałaty 125g powstaje naprawdę duża miska:) Roszponka zawiera wiele cennych składników: wapń, fosfor, żelazo, potas oraz witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Paluszki krabowe można zastąpić np. serem feta, dodać oliwki i sałatka z roszponki gotowa.
SURÓWKA Z ROSZPONKI
Składniki:
- 125g roszponki (opakowanie)
- 250g pomidorków koktajlowych
- 60g łuskanych pestek słonecznika (2 garście)
- 2-3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Roszponkę umyć, przebrać jeśli trzeba, zostawić do obcieknięcia. na suchej, rozgrzanej patelni podsmażyć pestki słonecznika przez ok 5min. Paluszki krabowe obrać z folijek, pokroić i podsmażyć 3min. Pomidorki umyć, przekroić na pół. Wszystko razem wymieszać. W kubku wymieszać zioła, oliwę i ocet. Polać całość.
SMACZNEGO!
Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award :). Zapraszam do zabawy: http://gotujsiektomoze.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń