Oliwki z ziołami i czosnkiem- eleganckie i wytrawne! Idealne na przystawkę przed obiadem, na imprezę, lub też jako dodatek do grilla. Świetnie się komponują z różnego rodzaju serami i wieczorną lampką wina:) Tak przyrządzone oliwki po raz pierwszy jadłam w hiszpańskiej restauracji. To typowe hiszpańskie tapas.
Składniki:
- 75g oliwek zielonych z zalewy
- 75g oliwek czarnych z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Oliwki odsączyć z zalewy. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (lub bardzo drobno posiekanym). Marynatę połączyć z oliwkami. Przełożyć do słoiczka lub miseczki i odstawić do lodówki na co najmniej dobę. Gotowe:)
Zioła prowansalskie można zastąpić siekanymi ziołami świeżymi: np. tymiankiem, rozmarynem, natką.
Rewelacyjne do wytrawnego wina. Sprawdziłam i polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię takie oliwki. Są pyszne i szybko się je robi :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Proste i eleganckie, polecam :)
OdpowiedzUsuń