chleb słonecznikowy na zakwasie |
Mam już zakwas, przyszedł czas na chleb:) Wybór padł na chleb słonecznikowy z mąki żytniej pełnoziarnistej. Chleb na zakwasie, bez dodatku drożdży i polepszaczy z prażonym słonecznikiem i siemieniem. Mniam!
przepis na zakwas znajdziecie tu
Składniki:
przepis na zakwas znajdziecie tu
CHLEB SŁONECZNIKOWY NA ZAKWASIE
Składniki:
- 150g aktywnego zakwasu żytniego
- 400g mąki żytniej typ 2000 (ewentualnie 720)
- 250 ml letniej wody
- 50g łuskanych ziaren słonecznika
- 20g nasion siemienia lnianego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Na patelni podprażyć słonecznik i siemię lniane, ostudzić, wymieszać z mąką, solą i cukrem. Dodać zakwas i zacząć wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Odstawić do wyrośnięcia, w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce na co najmniej 2h. Po tym czasie na blasze wyłożonej papierem uformować bochenek, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 2h. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 50min. Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO!
polecam dodać łyżeczkę sody
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywko jest najlepsze :) Ostatnio też robiłem taki chlebek :) Najlepsze jeszcze ciepłe z masełkiem :)
OdpowiedzUsuń--
Zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl