Etykiety

piątek, 26 kwietnia 2013

KOTLET SCHABOWY saute

schab przepis
kotlet schabowy saute
Wiosna (momentami ma się wrażenie, ze już lato!:) ), muszę trochę zacząć zwracać uwagę na kaloryczność potraw, bo niebawem wakacje, a zima była dość długa...:D Dlatego dziś- schab smażony bez panierki, oprószony tylko solą i pieprzem, z odrobiną masła. Soczyste, złociste mięsko. 100g takiego usmażonego już schabu ma ok 270kcal, natomiast w panierce ok 320kcal, niby nieduża różnica, ale... 100g surowego mięsa po usmażeniu bez panierki traci ok 20-25% wagi, natomiast w panierce (mąka, jajko, bułka) nabiera ok 30%. Tak więc w rzeczywistości porcja waży prawie 2x tyle.

KOTLET SCHABOWY BEZ PANIERKI




Składniki:
  • 120g schabu bez kości/ kotlet na porcję
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1,5 łyżeczki masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć (jeśli mamy większy kawałek, pokroić na kotlety grubości ok 1cm), roztłuc trochę tłuczkiem, posolić, popieprzyć. Na patelnię wlać oliwę z płaską łyżeczką masła- dobrze rozgrzać. Kotlety smażyć ok 3min z każdej strony- po przewróceniu na kotlecie połozyć pozostałe masło. Podawać gorące- polecam w zestawie z gotowanymi ziemniakami i surówką (np mizerią)

SMACZNEGO!


schab bez panierki przepis


2 komentarze: