pasta do chleba z makrelą wędzoną |
Pasta do chleba a właściwie sałatka z makrelą wędzoną. Wszystko zależy od wielkości kawałków na jakie zostaną pokrojone składniki:) Szybka, zdrowa i pełna wartości odżywczych. Pomysł męża, którego kiedyś w nocy korciło aby zjeść coś pysznego i ze składników w lodówce powstała taka własnie pasta z makrelą. Warto sobie urozmaicać jadłospis, aby nasze kanapki nie składały się zawsze z wędliny i sera żółtego. To przepis dobry i na śniadanie codzienne i na to świąteczne:)
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 250g sera białego półtłustego
- pęczek rzodkiewki
- mała cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- rzeżucha- garść
Przygotowanie:
Makrelę obrać z ości (rozłożyć na pół, usunąć kręgosłup, potem do wyjęcia będą tylko pojedyncze ostki) i podzielić na cząstki. Rzodkiewkę i paprykę umyć, cebulę obrać. Rzodkiewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w trochę większą. Ser biały rozdrobnić widelcem. Wszytko połączyć, posolić, popieprzyć, dodać majonez i jogurt naturalny- wymieszać. Nakładać na kromki chleba i posypać rzeżuchą.
SMACZNEGO!
Świetna pasta, gdyby nie te ości z makreli :D lenistwo Mnie dopada i jak mam wydłubywać ość po ości dostaję szału :D
OdpowiedzUsuń