krewetki smażone z chili i pomidorami |
Krewetkowy wieczór ze znajomymi:) Ola i Jacek- "winowajcy" tego, że jadam i lubię krewetki. Ludzie dzielą się na 2 grupy- tych którzy je lubią/kochają i ich nienawidzą. Należymy do tych pierwszych:) Tym razem robiliśmy krewetki w 2 odsłonach: duszone w maśle (przepis podam później) oraz testowaliśmy ten, nowy, trochę wymyślony na potrzeby wieczoru:), przepis na krewetki smażone z chili i pomidorami. Myślę, że zagości w naszym jadłospisie na stałe. Delikatnie wyczuwalna ostrość papryczki chili i łagodne pomidory świetnie się komponują. Wszystkim bardzo smakowało, nawet miałam zacytować komentarz Jacka, tylko nie bardzo pamiętam co to miało być:p
KREWETKI SMAŻONE Z CHILI I POMIDORAMI
Składniki:
- 24szt krewetek black tiger 31-40/5-8 porcje
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 3 małe pomidory
- 2 łyżki oliwy/ oleju
- 2 łyżki masła
- vegeta
- cytryna (ewentualnie)
Przygotowanie:
Krewetki mrożone wrzucić na sitko, posypać vegetą i przelać wrzątkiem (ogonków nie usuwać- łatwiej będzie jeść- trzymając za ogonek, mięso łatwo wychodzi, ogonka nie jemy!) Natkę, papryczkę i pomidory umyć, czosnek obrać. Pomidory pokroić w 8, natkę posiekać, czosnek również posiekać lub pokroić w cienkie plasterki- jak kto lubi:) Z papryczki usunąć pestki i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić czosnek, natkę i papryczkę- przesmażyć 1min. Wrzucić krewetki, przemieszać i smażyć ok 6min (delikatnie mieszając ok 2x), po 3 dorzucić pomidory, aby chwilę wszystko przeszło smakiem. Podawać gorące.
Jeśli ktoś lubi można na talerzu skropić sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz