spaghetti al pomodoro |
Spaghetti al pomodoro czyli spaghetti z sosem pomidorowym/ pomidorami kolejny ekspresowy włoski przepis na makaron:) Mimo tak prostych składników, bardzo aromatyczny, pyszny i na dodatek cieszący oczy, a ja naprawdę w pierwszej kolejności jem oczami! Bardzo ważna w tym przepisie jest jakość pomidorów- powinny być dojrzałe, soczyste i mieć cienką skórkę, drugi bardzo istotny składnik to dobry, twardy ser- najlepiej parmezan lub grana padano.
SPAGHETTI AL POMODORO
Składniki: (na 2 porcje)
- 220g makaronu spaghetti
- 200g pomirodrów- najlepiej koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 30g sera parmezan/ grana padano
- 2 łyżki oliwy
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente (na ząb- czyli najprościej aby był jędrny- u Włochów to naprawdę makaron na półtwardo) w osolonej wodzie. Ser zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pomidorki umyć i pokroić w zależności od wielkości na połówki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek- chwilkę przesmażyć cały czas mieszając aby nie dopuścić do przypalenia. Wrzucić pomidory i porwane listki bazylii (ewentualnie posypać bazylią suszoną). Posolić, popieprzyć i smażyć ok 4-5min. Wrzucić ugotowany wcześniej makaron oraz ser i dokładnie wymieszać. Podawać gorące.
SMACZNEGO!
Rzeczywiście cieszy oczy i to bardzo ;) Zawsze jestem zdania, że najprostsze rzeczy cieszą i smakują najbardziej!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych.
Uwielbiam takie proste propozycje. Zawsze się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuńpycha! robiłam ostatnio wg. przepisu i jest super :) dzisiaj też zrobię bo uwielbiam włoską kuchnię. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:D dziękuję! również uwielbiam kuchnie włoską i życzę smacznego!
UsuńŚwietne danie, polecamy wszystkim ;)
OdpowiedzUsuń