tartaletki z ciasta francuskiego z pieczarkami |
TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI
Składniki:
- 1 op ciasta francuskiego
- 200g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/4 papryki czerwonej
- 50g żółtego sera
- 3 łyżki serka chrzanowego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z pieczarkami, posolić, popieprzyć i smażyć 5min. Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć szklanką/ szerokim kieliszkiem duże kółka (powinno wyjść 11-12 szt) w połowie wyciąć ze środka mniejsze kółka (zdj poniżej), brzegi dużych kółek posmarować roztrzepanym jajkiem (lub mlekiem) i przykleić pierścienie powstałe z wycięcia środków. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Środki tarteletek posmarować serkiem, następnie nakładać farsz (ja nałożyłam również na środki pozostałych małych kółek, ale można je wykorzystać np. do zrobienia ciastek), na wierzch nałożyć paprykę i całość posypać serem startym na tarce o grubych oczkach. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180oC (piekę na termoobiegu, ale można piec również na góra-dół).
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Podawac najlepiej na cieplo czy na zimno?
OdpowiedzUsuńja wolę w wersji na ciepło, ale na zimno również są smaczne:)
UsuńWygladaja bardzo apetycznie :) a ile powinno wyjsc tych Tartaletek z jednego op. ciasta - 6 szt.?
OdpowiedzUsuń