|
ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone |
jestem:) ponad tydzień się urlopowałam, stąd przerwa, ale postaram się szybko nadrobić zaległości:) dziś przepis na ciasto, a właściwie biszkopt czekoladowy (bez mąki!) z kremem z serka mascarpone i jagodami.
To ciasto w ubiegłym tygodniu było tortem na urodziny mojej mamy (jeszcze raz WSZYSTKIEGO NAJ , NAJ, NAJ DOROTKO!:*) Uważam, że idealnym na upalne dni. Zainspirował mnie przepis znaleziony
tutaj, ale wprowadziłam modyfikację i zrobiłam krem wg własnego, sprawdzonego już przepisu (tego, którego używałam już przy tych
babeczkach lub do
tarty tylko w podwójnej objętości). Dodatkowo w oryginalnym przepisie należało wyłożyć całą formę papierem. Polecam wyłożenie tylko spodu, bo ponieważ to biszkopt bez mąki- opada o ponad połowę:) i ja, nie posiadając innej formy niż tortownica w której piekłam biszkopt, w niej również robiłam całe ciasto (we wspomnianym przepisie trzeba mieć 2 formy) Ogólnie wyszło naprawdę super ciasto i w smaku i w wyglądzie:D
Jagody można oczywiście zastąpić dowolnymi owocami: malinami, borówkami, brzoskwiniami czy np. porzeczką.
Wskazówka: 0,5l jagód waży ok. 300g, to może być mylne, bo w przepisach raz podawana jest objętość a raz waga:)
CIASTO czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone