Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i płatkami migdałowymi |
Mamy w rodzinie wegetariankę, która była u nas ostatnio na kolacji. Zależało mi aby zrobić coś szybkiego (przy małej Poli nie da się na razie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu:/), wege oraz aby tym razem nie zawierało pieczarek ani szpinaku, których używam zazwyczaj. Poszukując inspiracji przypomniało mi się, że kiedyś z sąsiadką, gotując wspólnie obiad, robiłyśmy zapiekankę makaronową z kalafiorem. Wyszła nam bardzo smacznie i postanowiłam odtworzyć przepis. Smakowało, przynajmniej tak twierdzili goście:p
ZAPIEKANKA KALAFIOROWA z płatkami migdałowymi
Składniki:
- 350g makaronu np świderki
- duży kalafior
- 120g sera żółtego
- 2 garści płatków migdałowych
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- ok 400ml mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1/3 pęczka szczypiorku do posypania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować:), odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki i również ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Makaron, kalafiora i połowę sera wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Beszamel: Masło roztopić na sporej patelni, dodać mąkę i chwilę smażyć mieszając, mleko dolewać partiami, ciągle mieszając, jak trochę zgęstnieje znowu dolać trochę itd. Doprawić gałką, solą i pieprzem (beszamel powinien mieć dość wyrazisty smak).
Całość w naczyniu zalać przygotowanym sosem, posypać resztą sera i płatkami migdałowymi po wierzchu. Zapiekać 20 min w 180oC. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz