poniedziałek, 14 marca 2016

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA z płatkami migdałowymi


zapiekanka kalafiorowa przepis
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i płatkami migdałowymi

Mamy w rodzinie wegetariankę, która była u nas ostatnio na kolacji. Zależało mi aby zrobić coś szybkiego (przy małej Poli nie da się na razie spędzać w kuchni zbyt dużo czasu:/), wege oraz aby tym razem nie zawierało pieczarek ani szpinaku, których używam zazwyczaj. Poszukując inspiracji przypomniało mi się, że kiedyś z sąsiadką, gotując wspólnie obiad, robiłyśmy zapiekankę makaronową z kalafiorem. Wyszła nam bardzo smacznie i postanowiłam odtworzyć przepis. Smakowało, przynajmniej tak twierdzili goście:p

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA z płatkami migdałowymi




Składniki:
  • 350g makaronu np świderki
  • duży kalafior
  • 120g sera żółtego
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • ok 400ml mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1/3 pęczka szczypiorku do posypania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować:), odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki i również ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Makaron, kalafiora i połowę sera wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Beszamel: Masło roztopić na sporej patelni, dodać mąkę i chwilę smażyć mieszając, mleko dolewać partiami, ciągle mieszając, jak trochę zgęstnieje znowu dolać trochę itd. Doprawić gałką, solą i pieprzem (beszamel powinien mieć dość wyrazisty smak).
Całość w naczyniu zalać przygotowanym sosem, posypać resztą sera i płatkami migdałowymi po wierzchu. Zapiekać 20 min w 180oC. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

SMACZNEGO!


zapiekanka kalafiorowa przepis






przepis bierze udział w akcji:

Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz