Etykiety

poniedziałek, 17 lutego 2014

SURÓWKA z kiszonej kapusty

surówka z kapusty
surówka z kapusty kiszonej

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchewką. Idealna do ryb, mięs smażonych i duszonych. Bardzo zdrowa! Kapusta kiszona zawiera spore ilości witamin: A, z grupy B, C, E oraz K. Dodatkowo jest bogata w związki cynku, manganu, wapnia, żelaza, potasu oraz siarki. Działa oczyszczająco na organizm, ponieważ zawiera dużo przeciwutleniaczy, poprawia system odpornościowy, przeciwdziała zaparciom, działa odmładzająco, wzmacnia mięśnie oraz obniża poziom cholesterolu. Jednym słowem naprawdę warto ją jeść!:) Należy tylko pamiętać aby wybierać kapustę kiszoną naturalnie w beczce lub garnku kamiennym.

SURÓWKA z kiszonej kapusty


Składniki:
  • 500g kapusty odsączonej (czyli ok 650g:)
  • 1 duża marchewka (ok 120g)
  • 1 duże, słodkie jabłko
  • 1/2 średniej cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę odsączyć (trochę soku zostawić), spróbować jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać krótko, na sitku pod bieżącą wodą,  pokroić dość drobno. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać cukier, olej, trochę soli i pieprzu, dokładnie wszytko wymieszać. Jeśli uznacie, że jest zbyt sucha lub mdła, należy dodać kilka łyżek soku. Jeśli lubicie wersję bardziej słodką, można dodać jeszcze trochę cukru.

SMACZNEGO!

surówka do ryby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz