Etykiety

piątek, 7 lutego 2014

NALEŚNIKI przepis podstawowy

naleśniki przepis na ciasto
naleśniki przepis podstawowy
Naleśniki. Klasyczne i bardzo uniwersalne danie. Lubią je chyba wszyscy:) Naleśniki po przygotowaniu wg tego przepisu można podawać na słodko, np z dżemem lub serem lub pikantnie, np. z serem i szynką, ze szpinakiem, czy też nadzieniem meksykańskim Tak przygotowane ciasto sprawia, że naleśniki są elastyczne, dzięki czemu łatwo je zwijać lub składać. Polecam:)

NALEŚNIKI przepis podstawowy


Składniki (na ok 9-10szt):
  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 szklanka mleka (ok 270g)
  • 1 szklanka wody (ok 270g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka. Wymieszać. Dodać wodę, mleko, olej oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu miksera lub trzepaczki na gładką masę bez grudek. Odstawić na ok 15-20min aby ciasto odpoczęło. Smażyć na rozgrzanej patelni (u mnie 28cm), posmarowanej cienko olejem, po ok 2min z każdej strony. Najwygodniej nalewać masę chochelką. Jeśli mamy dobrą patelnię, dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba jej smarować dodatkowo w trakcie smażenia, jeśli obawiacie się o przypalenie, polecam przetarcie patelni ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju przed każdym wylaniem ciasta. Po usmażeniu nałożyć ulubiony dodatek, złożyć lub zawinąć i zjeść:)

SMACZNEGO!

przepis na ciasto naleśnikowe

naleśniki przepis podstawowy

11 komentarzy:

  1. wyszły idealnie smaczne :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, w sumie szybko:) Smażenie zajmuje mi ok 15-20min, smażę na 2 patelniach. Ciasto to kwestia wymieszania składników. łącznie z czasem na odpoczywanie ciasta ok 30-40minut. Polecam wypróbowanie przepisu:)

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie, szkoda tylko, że takie bladziochy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie na każdej patelni uda się zrobić bardziej przysmażone :) Jeśli chodzi o klasyczne ciasto na naleśniki, to ja akurat dodaje trochę cukru, bo moim dzieciom takie bardziej smakują. Od ponad 2 miesięcy robię jednak głównie naleśniki gryczane, bo są zdrowsze. Zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają. Długo się je przygotowuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. samo ciasto ekspresowo:) jeśli smażymy większą partię trwa to trochę, ja smażę na 2 patelniach i zajmuje to ok 15-20min i kwestia czy damy ciastu chwilę odpocząć czy nie:)

      Usuń
  6. Maksymalnie 20min! :) Naleśniki są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepisów na naleśniki nigdy dość. Każdy doświadczony kucharz z pewnością ma go w małym placu, ale Ci, którzy dopiero zaczynają przygodę w kuchni bardzo często ich szukają.

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis na domowe naleśniki!

    OdpowiedzUsuń