naleśniki przepis podstawowy |
Naleśniki. Klasyczne i bardzo uniwersalne danie. Lubią je chyba wszyscy:) Naleśniki po przygotowaniu wg tego przepisu można podawać na słodko, np z dżemem lub serem lub pikantnie, np. z serem i szynką, ze szpinakiem, czy też nadzieniem meksykańskim Tak przygotowane ciasto sprawia, że naleśniki są elastyczne, dzięki czemu łatwo je zwijać lub składać. Polecam:)
NALEŚNIKI przepis podstawowy
Składniki (na ok 9-10szt):
- 300g mąki pszennej (2 szklanki)
- 1 szklanka mleka (ok 270g)
- 1 szklanka wody (ok 270g)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka. Wymieszać. Dodać wodę, mleko, olej oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, najlepiej przy użyciu miksera lub trzepaczki na gładką masę bez grudek. Odstawić na ok 15-20min aby ciasto odpoczęło. Smażyć na rozgrzanej patelni (u mnie 28cm), posmarowanej cienko olejem, po ok 2min z każdej strony. Najwygodniej nalewać masę chochelką. Jeśli mamy dobrą patelnię, dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba jej smarować dodatkowo w trakcie smażenia, jeśli obawiacie się o przypalenie, polecam przetarcie patelni ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju przed każdym wylaniem ciasta. Po usmażeniu nałożyć ulubiony dodatek, złożyć lub zawinąć i zjeść:)
wyszły idealnie smaczne :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę:) i również pozdrawiam!
UsuńJak długo robi się takie naleśniki?
OdpowiedzUsuńWitam, w sumie szybko:) Smażenie zajmuje mi ok 15-20min, smażę na 2 patelniach. Ciasto to kwestia wymieszania składników. łącznie z czasem na odpoczywanie ciasta ok 30-40minut. Polecam wypróbowanie przepisu:)
UsuńWyglądają pysznie, szkoda tylko, że takie bladziochy ;)
OdpowiedzUsuńNie na każdej patelni uda się zrobić bardziej przysmażone :) Jeśli chodzi o klasyczne ciasto na naleśniki, to ja akurat dodaje trochę cukru, bo moim dzieciom takie bardziej smakują. Od ponad 2 miesięcy robię jednak głównie naleśniki gryczane, bo są zdrowsze. Zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają. Długo się je przygotowuje?
OdpowiedzUsuńsamo ciasto ekspresowo:) jeśli smażymy większą partię trwa to trochę, ja smażę na 2 patelniach i zajmuje to ok 15-20min i kwestia czy damy ciastu chwilę odpocząć czy nie:)
UsuńMaksymalnie 20min! :) Naleśniki są przepyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepisów na naleśniki nigdy dość. Każdy doświadczony kucharz z pewnością ma go w małym placu, ale Ci, którzy dopiero zaczynają przygodę w kuchni bardzo często ich szukają.
OdpowiedzUsuńświetny przepis na domowe naleśniki!
OdpowiedzUsuń