naleśniki z serem |
Naleśników ciąg dalszy:) Mając już usmażone naleśniki z przepisu podstawowego, czas na jakieś nadzienie, padło na klasyczne naleśniki z serem. I tu się okazuje, że z mężem lubimy różne wersje: ja na zimno, on na ciepło, ale różnica w przygotowaniu to tylko kilka minut.
Farsz z twarogu można przygotować w chwilę, a naleśniki podać jako danie główne, deser, czy śniadanie dla dzieci na słodko:) Sos jogurtowo- śmietanowy można zastąpić ulubionymi powidłami lub płynnym miodem.
NALEŚNIKI Z SEREM na słodko
Przepis na ciasto naleśnikowe- znajdziecie TUTAJ
Składniki na nadzienie (na 5 dużych naleśników):
- 250g sera białego półtłustego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki mleka
- 2-3 łyżki cukru
Składniki na sos:
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Ser przełożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Dodać śmietanę, mleko i 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Spróbować:) Ewentualnie dodać do smaku jeszcze trochę cukru lub śmietany. Usmażony wcześniej naleśnik rozłożyć na płasko, połowę posmarować twarogiem i złożyć na 4 (na pół i znowu na pół aby powstał trójkąt).
Wersja na zimno: przygotowany naleśnik posypać cukrem pudrem i polać sosem
Wersja na ciepło: rozgrzać patelnię z odrobiną masła, smażyć przygotowany naleśnik po 3min z każdej strony, następnie posypać cukrem pudrem i polać sosem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz