Etykiety

piątek, 19 kwietnia 2013

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM na czekoladowym spodzie

sernik idealny
sernik z musem malinowym na czekoladowym spodzie

Sernik upieczony dla męża, na jego powrót:) Idealny sernik z musem malinowym, na czekoladowym spodzie- nie ma możliwości aby się nie udał! Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze i kąpieli wodnej  NIGDY nie opada. Kremowy, rozpływający się w ustach i wyglądający bardzo efektownie. Przepis już dawno podpatrzony na KwestiiSmaku, pierwszy raz robiłam go ponad 2 lata temu na święta i od tamtej pory jest najczęściej robionym przeze mnie sernikiem.

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM na czekoladowym spodzie




Składniki:

Mus malinowy:
  • 200g malin mrożonych (lub ok 150g świeżych malin)
  • 2 łyżki cukru
Spód czekoladowy:
  • 70g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
  • 70g miękkiego masła
  • 55g cukru
  • 1 jajko
  • 40g mąki pszennej
Sernik:
  • 1kg sera twarogowego (polecam Dr Oetkera lub Piątnicę)
  • 350g cukru (1,5 szkl)
  • 5 jajek
  • 80ml śmietanki 30% (lub 36%)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Wskazówki
- wszystkie składniki na sernik wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie, aby ogrzały się do temp pokojowej (min 1h wcześniej)
- potrzebne będą: tortownica o śr. ok 24-26cm, większa blacha w którą zostanie wstawiona tortownica, folia aluminiowa- min 3 kawałki którymi należy szczelnie owinąć tortownicę, trochę masła do wysmarowania tortownicy, wykałaczka lub patyczek do zrobienia esów-floresów.
Mus malinowy: jeśli używamy malin mrożonych (przy świeżych pomijamy etap rozmrażania): w małym garczku zagotować trochę wody (na wys ok 1cm) wrzucić maliny na ok 1min, odcedzić na sitku, przerzucić do blendera i zmiksować ok 1min, następnie przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić. Mus wymieszać dokładnie z cukrem.
Spód czekoladowy: Piekarnik nagrzać do 175oC (góra-dół). Czekoladę włożyć do metalowej lub szklanej miski i roztopić stawiając nad garnuszkiem z małą ilością wody gotującej się na wolnym ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Masło ucierać z cukrem przez kilka minut (ok 5min) do momentu, aż składniki się połączą i staną puszyste. Połączyć dokładnie z roztopioną czekoladą, następnie z mąką. Jajko ubić na pianę, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć równomiernie do tortownicy (pamiętać o wcześniejszym wysmarowaniu jej masłem), wyrównać powierzchnię i piec przez 8min. Nie wyłączać piekarnika.
Masa serowa: Ser przełożyć do misy, dodać mąkę i miksować na wolnych obrotach 3min. Cukier dodawać stopniowo cały czas miksując, następnie dodawać po 1 jajku i po każdym miksować ok 1min. Na koniec dodać śmietankę oraz aromat i miksować jeszcze ok 2min cały czas na wolnych obrotach. Tortownicę wstawić do większej blachy. Zagotować ok 1,5-2l wody. Przelać masę ostrożnie do tortownicy, na czekoladowy spód, poczekać chwilę aż masa się wygładzi. Łyżeczką kłaść na powierzchni kleksy z musu malinowego, następnie wykałaczką wykonać kilka ósemek aby powstał ładny wzorek (zdj poniżej). Do blach wlać wrzątek (mniej więcej do połowy wys tortownicy). całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15min w 175oC, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec 1,5h (gór-dół) Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić zamknięty jeszcze 15min. Tortownicę wyjąć z blachy, pozostawić sernik do ostygnięcia. Zdjąć lub rozpiąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na min 5h- najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

sernik idealny

sernik idealny

sernik idealny


6 komentarzy:

  1. Przepiekny!!! <3
    Z tego co widze ma doskonala konsystencje..dokladnie taka, ktora uwielbiam :D
    Koniecznie musze go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wyglada, tak kremowo i ten piekny wzorek na wierzchu :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam sernika, Twój jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik jest przepyszny a do tego prezentuje się rewelacyjnie. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń