Sałatka caprese, czyli pomidory z mozzarellą |
Zwykle w naszej lodówce można znaleźć kulkę mozzarelli (zwykle z Lidla- polecam, jest soczysta i smaczna). Przydaje się do wielu różnych kombinacji, a my lubimy ją również samodzielnie:) lub z lampką wina. Włoska sałatka caprese, tym razem nieco zmodyfikowana przez posiekanie bazylii i wymieszanie z oliwą i ziołami prowansalskimi. Mocno aromatyczna, a że pomidory nareszcie są pomidorowe:) pyszna! świetna na przystawkę i lekkie śniadanie.
SAŁATKA CAPRESE czyli pomidory z mozzarellą
Składniki:
- mozzarella 1szt (125g)
- 3 spore pomidory
- 8-10 listków bazylii
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki oregano
- 3 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić na 0,5cm plastry, wybrać większe (resztę odłożyć, można użyć np. do tego spaghetti). Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić na plastry, większe przeciąć w poprzek. Listki bazylii posiekać, wymieszać z oliwą i przyprawami. Mozzarellę ułożyć na przemian z pomidorami i polać bazyliowym sosem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz